Irsku hrozí kvůli provázanosti s britskými trhy nižší rating

Vlajky Irska a EU v Bruselu

Vlajky Irska a EU v Bruselu

Irsko se může stát první unijní zemí po samotné Británii, která pocítí brexit na svém ratingu. Agentura Fitch v úterý zdůraznila, že v případě závažnějších dopadů odchodu Londýna z osmadvacítky na irskou ekonomiku může být snížení hodnocení země na pořadu dne. Hlavními hrozbami pro Dublin mají být pomalejší britský růst a slabá libra.

Do Británie míří 13 procent veškerého vývozu země a více než polovina jeho zemědělské produkce. Slabá britská měna by přitom irské zboží na britském trhu podstatně zdražila.

„Brexit zvýšil rizika pro irský růst a vytváří nejistotu o budoucích vztazích se Severním Irskem. Hlavním krátkodobým rizikem může být pokles důvěry irských firem, perspektivně se může případné ochlazení britské ekonomiky ve spojení se slabší librou negativně odrazit v irské ekonomice,“ uvádí analýza Fitch. V nejbližší době agentura nicméně svůj rating měnit nehodlá.

Otazníky nad Irskem přicházejí jen den poté, co ratingová agentura Standard & Poor’s srazila o dva stupně hodnocení Británie s odkazem na hůře předvídatelnou, méně stabilní a méně efektivní politickou strukturu Spojeného království. Konkurenční ratingové agentury Fitch a Moody’s snížily rating Británie ze stupně AAA už dlouho před začátkem kampaně k referendu.

Irský problém hrozí v menší míře i dalším zemím, pro něž je Británie důležitým odbytištěm. „Nejvíce exponovány jsou vedle Irska Nizozemsko, Belgie, skandinávské země a střední Evropa. Vývoj reálné ekonomiky je přitom jeden z důležitých parametrů, které berou ratingové agentury v potaz,“ upozorňuje hlavní ekonom Deloitte David Marek. Důsledkem sníženého ratingu může být dražší financování vlád dotčených zemí. Nicméně vliv bude vzhledem k současným nulovým úrokům zřejmě omezený.