Dubaj navýší vládní výdaje o dvanáct procent, snaží se udržet růst

Dubaj, ilustrační foto

Dubaj, ilustrační foto Zdroj: S-F, Shutterstock

Rok 2016 bude v Dubaji ve znamení investic do infrastruktury a nabírání pracovníků ve veřejném sektoru. Bohatý arabský emirát se tak snaží udržet hospodářský růst ve výši čtyř procent HDP za rok. Neznamená to ale, že jeho rozpočet skončí kvůli více než desetinovému navýšení výdajů ve schodku. Vláda totiž počítá i se srovnatelným růstem příjmů díky rozhýbání ekonomiky.

Výdaje ve výši 46,1 miliardy dirhamů (309 miliard korun) již odsouhlasil dubajský šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm. V roce 2015 Dubaj utratila 41,2 miliardy dirhamů (276,2 miliardy korun) a také tato částka o zhruba desetinu předčila výdaje roku předcházejícího.

Přesto rozpočet neskončil schodkem, uvádí agentura Reuters. Vláda se tak snaží zachovat udržitelnou míru růstu HDP a počítá s tím, že se jí to podaří také v roce 2016.

Více než třetinu vládních výdajů spolknou investice do infrastruktury, dopravy a ekonomického rozvoje, podobná část půjde i na platy pracovníků veřejného sektoru. V něm Dubaj pro své obyvatele vytvořila tři tisíce nových pracovních míst. Počítat musí také s obsluhou vládního dluhu ve výši pěti procent celkových výdajů.

Ceny ropy? Problém jen pro někoho

Fiskální politika Dubaje vynikne ve srovnání s okolními státy Perského zálivu. Například Saúdská Arábie letos vykázala rekordní schodek ve výši 367 rijálů (2,4 bilionu korun), což je asi 15 procent hrubého domácího produktu. Navíc kvůli klesajícím cenám ropy rozpouští své rezervy.

Hospodářství Saúdské Arábie je však na ziscích z ropy závislé. V případě Dubaje ale tvoří jen čtyři procenta rozpočtových příjmů, většinu tvoří poplatky za pobyt a fungování v zemi.

Vývoj cen ropy:

Majitel výtahářské firmy: Budova vysoká 1100 metrů je mimo zdravý rozum