Důvěru ztrácí i německá ekonomika. Je nejníže od roku 1998

Německo, HDP, průmysl

Německo, HDP, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Už ani Německo není považováno za bezproblémový, skvěle šlapající ekonomický stroj.Důvěra investorů a analytiků v největší evropské hospodářství klesla nejvíce od října 1998. Index německého výzkumného ústavu ZEW se snížil na minus 16,9 bodu z 10,8 bodu v květnu a zaostal výrazně za odhady analytiků. Investoři se bojí, že i Německo mohou významně zabrzdit problémy v jiných zemích eurozóny.

Důvěra v německou ekonomiku se snížila hlavně kvůli zhoršení stavu španělského bankovního sektoru. Do poklesu se promítnula i nejistota před řeckými parlamentními volbami.

„Očekávání odborníků z finančních trhů jsou silným varováním před příliš optimistickým hodnocením ekonomických perspektiv Německa do konce letošního roku,“ uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz.

„Rizika výrazného poklesu ekonomické aktivity v zemích s úzkými obchodními vazbami na Německo jsou velmi jasná. Navíc situace v eurozóně je i nadále nejistá,“ dodal. Výsledky řeckých voleb jsou podle něj pouze krátkodobým oddychovým časem, napsala agentura Reuters.

„Je to silný pokles. Naznačuje to, že na Německo má dopad zhoršování dluhové krize a rostoucí napětí ve Španělsku,“ komentoval výsledky analytik Citigroup Jürgen Michels. Podle něj by výsledky mohly přimět Evropskou centrální banku, aby snížila úrokové sazby.

Michels se ale domnívá, že německá ekonomika by neměla spadnout do recese, protože domácí poptávka je silná. Ekonomický růst však bude slabý.

Německo spoléhá na export do Asie a domácí poptávku

To, že Německo není imunní vůči dluhové krizi v eurozóně, v dubnu ukázal pokles průmyslových zakázek o 2,2 procenta, což bylo mnohem více, než se čekalo.

Německá centrální banka Bundesbank přesto očekává v druhé polovině letošního roku oživení. To má přinést poptávka z domova a ze zemí mimo eurozónu, která vykompenzuje slábnoucí vývoz do problémových zemí eurozóny.

„Aktuální ukazatele nejsou v rozporu s očekáváním, že celková dynamika ekonomiky by mohla po slabším jarním čtvrtletí pozvolna znovu oživovat v druhé polovině roku,“ uvedla Bundesbank.

Banka spoléhá hlavně na poptávku z dalších regionů, jako je Asie, a nejnovější údaje ukazují, že vývoz do těchto zemí v dubnu vzrostl meziročně o více než deset procent. Výrazné zlepšení zaměstnanosti v Německu posiluje naději na silnou poptávku na domácím trhu.