Ebola zpomaluje dodávky rýže do Afriky, stupňuje potravinovou krizi

ílustrační foto

ílustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Posádky asijských lodí, které zásobují Afriku rýží, odmítají plout do oblastí zasažených ebolou nebo požadují příplatky za riziko. Prohlubují tak potravinovou krizi na kontinentu, způsobenou výpadkem zemědělské výroby v nejhůře zasažených zemích.

„Vyvážím rýži do Nigérie a vím, že je stále obtížnější nalézt nákladní loď,“ řekl deníku Wall Street Journal Vichai Sriprasent, šéf thajské společnosti Riceland International. Ještě nedávno přitom thajský vývoz rýže do Afriky rostl. „Majitelé lodí s tím nemívají problém, ale řekli nám, že kapitáni a posádky odmítají vyplout,“ dodal.

Výpadky lodních zásilek posilují obavy z rychlého ztenčování zásob potravin v zemích postižených ebolou. Zároveň přitom stoupá jejich závislost na dovozu, protože mnozí místní farmáři opustili kvůli obavám z nemoci svá pole a tisíce dalších skončily v karanténě. Zavřela také řada škol, které obvykle zajišťují žákům a pravidelnou stravu.

Rýže zdražila o třetinu

„Ceny základních potravin jako rýže či maniok v postižených oblastech prudce rostou, protože pole jsou opuštěná a narůstá nedostatek pracovních sil,“ uvedla nedávno organizace International Food Policy Research Institute.

Rýže od počátku epidemie v Libérii, Guinei a Sierra Leone zdražila nejméně o třetinu, protože řada lodí odmítá zakotvit v přístavech těchto zemí, upozornil i šéf IFPRI Shenggen Fan. „Pokud tento stav potrvá, mnoho lidí bude trpět podvýživou,“ dodal.

Půdu nikdo neobdělává

Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN trpí podvýživou 24 procent Afričanů žijících jižně od Sahary. Současná krize situaci zhoršuje. Organizace v září uvedla, že 90 procent zemědělské půdy v klíčových oblastech Sierra Leone zůstalo letos kvůli ebole ladem.

Podobná situace podle Světové banky panuje i v Libérii. „Dokonce i v případech, kdy zemědělská výroba pokračuje, postihuje nedostatek pracovních sil způsobený karanténou a migrací některých rodin jak sklizeň, tak novou setbu řady plodin,“ uvedla banka.

Světový program pro výživu OSN odhaduje, že v trojici zemí nejvíce postižených ebolou trpí nedostatkem potravin 1,3 milionu lidí.