ECB bude dál přijímat řecký dluh jako jistinu za úvěry

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropská centrální banka bude nadále přijímat řecký dluh jako jistinu za poskytnuté úvěry, dokud většina ratingových agentur neoznačí situaci v Řecku jako bankrot. S odvoláním na vysoce postavený zdroj z banky o tom dnes píše deník Financial Times.

Na současné praxi v ECB jsou životně závislé prakticky všechny řecké banky, které by bez peněz z centrální banky nepřežily. ECB jim jen minulý měsíc půjčila zhruba 100 miliard eur, tedy 2,4 bilionu korun.

Evropská centrální banka se opírá o hodnocení ratingových agentur Fitch, Moody's a Standard & Poor's. Řídí se pak podle nejlepšího ratingu, který některá z těchto agentur poskytla. Podle nejmenovaného zdroj FT tak hodlá činit i nadále, přestože její současnou situaci zkomplikoval verdikt Standard & Poor's, která v pondělí označila francouzský návrh na prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů a zapojení soukromého sektoru do řešení situace v Řecku za „řízený bankrot“.

Pokud by situace zašla až tak daleko, rating Řecka by se propadl na nejnižší možnou úroveň a ECB by přestala přijímat řecký dluh jako jistinu. To by znamenalo kolaps řeckého bankovního systému, což si velmi dobře uvědomují i finanční trhy. Pondělní krok Standard & Poor's tak srazil hodnotu eura na trzích vůči dolaru a podle analytiků může zkomplikovat i jednání o novém záchranném programu pro Řecko.

Kromě Standard & Poor's bude řešení, které v současnosti nabízejí evropští politici, považovat za řízený bankrot nejspíš i agentura Fitch. Zbývá tak jen stanovisko agentury Moody's. Pokud by alespoň ta byla vstřícnější, ECB by mohla nadále pomáhat řeckému bankovnímu sektoru. „To by bance dalo významný manévrovací prostor,“ řekl nejmenovaný zdroj.