ECB nechala sazby beze změn, posiluje ale likviditu

ECB

ECB

Evropská centrální banka (ECB) nechala podle očekávání základní úrok beze změn na 1,5 procenta, vzhledem k napjaté situaci na trzích ale mimořádně posílila likviditu. Šéf banky Jean-Claude Trichet odmítl říci, zda ECB kupuje italské a španělské státní dluhopisy, aby pomohla odvrátit útok spekulantů na tyto země. Co přesně banka dělá, se podle Tricheta investoři dozví z pravidelných týdenních bulletinů ECB.

„Vzhledem k novému tlaku na některých finančních trzích se ECB rozhodla provést doplňkovou refinanční operaci se splatností přibližně šest měsíců. Operace byla pokryta v celém rozsahu,“ podotkl Trichet. Banka tak poskytla komerčním finančním ústavům dodatečné zdroje, ovšem s delší splatností než obvykle.

ECB za finanční krize běžně nakupovala státní dluhopisy zemí eurozóny, aby ve finančním systému udržela likviditu. Zhruba od března už ale žádné dluhopisy nekupuje, což vede analytiky k úvahám, zda ECB s tímto programem vůbec ještě počítá.

„Já jsem nikdy neřekl, že je (program odkupu státních dluhopisů) pozastaven. Já jsem pouze řekl, že jsme naprosto transparentní v tom, co děláme. Vy sami jste to mohli vidět v příslušném sdělení každé pondělí, co jsme dělali v předchozích dnech,“ odpověděl Trichet na dotaz jednoho z novinářů. „Ten program nadále trvá a my jsme naprosto transparentní,“ řekl šéf ECB.

Trichet zároveň obhajoval minulé zvýšení úroků, k němuž ECB letos přistoupila už dvakrát. Tlak na růst cen v eurozóně trvá a míra inflace se podle Tricheta nějaký čas udrží nad dvěma procenty. ECB proto hodlá tento vývoj pozorně sledovat, čímž zopakoval postoj banky z minulého zasedání její rady.

Analytici nejsou zajedno v tom, kdy ECB přistoupí k dalšímu zvýšení úroků, část se jich ale domnívá, že letos by to mohlo být ještě alespoň jednou. Část analytiků naopak tvrdí, že zpomalení tempa růstu ekonomiky a šíření dluhové krize v eurozóně by mohlo banku přinutit další zpřísňování měnové politiky pozastavit.

Dosavadní očekávání ohledně postupného přitvrzování měnové politiky ve světě také narušily poslední kroky centrálních bank Švýcarska a Japonska, zemí, které kvůli úprku investorů k bezpečným aktivům trápí prudký růst kurzů jejich měn. Švýcarská centrální banka ve středu nečekaně snížila úrokové sazby, aby zastavila růst franku. Japonsko dnes intervenovalo proti silnému jenu a jeho centrální banka oznámila rozšíření programu na podporu úvěrového trhu.

Svou základní úrokovou sazbu ECB poprvé od recese let 2008-09 zvýšila v dubnu a další krok připojila minulý měsíc. Základní měřítko úvěrových nákladů pro celou eurozónu je tak nyní na 1,5 procenta. Zvyšováním sazby ECB bojuje proti růstu inflace a zakořeňování zvýšených inflačních očekávání v důsledku dočasného růstu cen potravin a energie.