Egypt odpověděl na zavraždění koptů nálety na radikály v Libyi

Abdal Fattáh Sísí a jeho kabinet vojenských důstojníků a poradců

Abdal Fattáh Sísí a jeho kabinet vojenských důstojníků a poradců Zdroj: ctk

Egyptské letectvo zahájilo druhou vlnu bombardování radikálů v Libyi. Při ranních náletech, jichž se účastnila i Libye, prý zahynulo 50 lidí. V obou případech se letecký úder zaměřil na výcvikové prostory a zbrojní sklady radikálů hlásících se k Islámskému státu (IS) ve východolibyjské Darně. Nálety jsou reakcí na vraždu 21 egyptských koptů, jejíž záznam na videu radikálové zveřejnili v neděli.

Velitel libyjského letectva Sakr Džaruší egyptské televizi řekl, že při ranních útocích přišlo o život 40 až 50 radikálů. Zdroje z Darny agentuře AP sdělily, že kolem poledne byly ve městě znovu slyšet silné výbuchy.

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chasou. Má dva parlamenty a vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, v Tripolisu. Předseda uznávané vlády Abdalláh Sání vyzval Západ, aby zahájil nálety a pomohl IS porazit. „Potvrzujeme, že Al-Káida a IS jsou v Tripolisu,“ řekl. Mluvčí vlády v Tripolisu Umar Humajdán naopak dnešní nálety odsoudil jako vážné narušení libyjské svrchovanosti.

Situací by se měla zabývat Rada bezpečnosti OSN

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a jeho francouzský protějšek François Hollande se v telefonickém rozhovoru shodli, že situací by se měla zabývat Rada bezpečnosti OSN a měla by navrhnout nová opatření. Ministra zahraničí Samího Šukrího poslal Sísí do New Yorku s pokynem zahájit rozhovory v OSN a v její Radě bezpečnosti s cílem uplatnit v případě masakru v Libyi patřičné konvence OSN.

Sísí také pověřil vládu, aby poskytla rodinám obětí maximální podporu, a nařídil přísné dodržování zákazu cest do Libye. Skupina koptů byla unesena v oblasti Syrty nadvakrát v prosinci a v lednu. Podle zpráv z Egypta to byli dělníci a 13 z nich bylo z vesnice Al-Avúr, jejíž obyvatelé si v zármutku nad smrtí spoluobčanů sypalo prach na hlavu.

Renzi: Situace se tam vymyká kontrole, ale čas pro vojenskou intervenci zatím není

Itálie původně Libyi nabídla pomoc v boji proti IS. Premiér Matteo Renzi v reakci na dnešní nálety ale radil k opatrnosti a vojenskou intervenci prozatím vyloučil. „Situace se tam vymyká kontrole, ale čas pro vojenskou intervenci zatím není,“ sdělil televizi.

V Sýrii a Iráku IS ovládá několik severních provincií, jejichž správu zajišťuje vždy 12 guvernérů. V Libyi má pod kontrolou tři oblasti, černé prapory této organizace vlají v Darně od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011. Video s vraždou koptů je podle titulků pořízeno v oblasti Tripolisu, podle sdělovacích prostředků ale možná v blízkosti Syrty, kde byli Egypťané uneseni. Agentura Reuters píše, že video svědčí o tom, že skupina zřejmě vytváří další ze svých bašt ve vzdálenosti 800 kilometrů od jižních břehů Itálie. Jeden z mluvčích na videu tvrdí, že dalším plánem radikálů je „dobytí Říma“.

Káhirská univerzita Al-Azhar, která je respektovanou muslimskou autoritou, označila zabití koptů za barbarský čin. Šukrímu telefonoval jeho americký protějšek John Kerry. Vyjádřil soustrast a „příšerný teroristický čin“ rozhodně odsoudil. Podle Kerryho úřadu se oba ministři dohodli, že zůstanou ve spojení v době, kdy Egypťané budou připravovat svou reakci. Papež František vyjádřil smutek nad smrtí koptů. „Jejich poslední slova byla Ježíši, pomoz mi. Zabili je jednoduše kvůli tomu, že to byli křesťané,“ řekl papež.

Koptská církev patří stejně jako katolická a protestantská ke křesťanské víře. V Egyptě žije vůbec největší komunita koptů na světě, tvoří zhruba desetinu z tamních 80 milionů občanů.