El Niño trápí Zambii. Tamní největší přehrada světa nemá dost vody

Přehrada Kariba

Přehrada Kariba Zdroj: Adam Ojdahl via Flickr (CC BY 2.0)

Jihoafrické Zambii hrozí kritický nedostatek elektřiny. Úroveň vodní hladiny nádrže Kariba, která je co do možného objemu zadržované vody největší na světě, v důsledku sucha a nešetrného využívání vodních zdrojů klesla těsně nad minimum nutné k provozu zambijských hydroelektráren. Podle analytiků Bank of America Merrill Lynch je Zambie ze subsaharských zemí tou, kterou jev El Niño doprovázený v různých částech světa mimořádnými výkyvy počasí ohrožuje nejvíce.

Hladina Kariby je na „extrémně nebezpečné“ úrovni, uvádí zambijská ministryně energetiky Dora Siliya pro agenturu Bloomberg. Přehrada je nyní plná jen ze 14 procent.

Koncem prosince sahala voda do nadmořské výšky 477,5 metru. Pokud by klesla o dva metry, úřady by musely zastavit provoz na Karibě závislých vodních elektráren.

Zambijská vláda se proto připravila na možné nouzové spuštění tepelných i uhelných elektráren. Ani to však zemi nemusí pomoci, protože 95 procent elektřiny obvykle vyrábějí právě vodní elektrárny.

Přehrada KaribaPřehrada Kariba | Rhys Jones via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)Takto vypadá Kariba za běžného stavu. Zadržuje až 180 kilometrů krychlových vody. Pro srovnání: objem Orlíku je 0,72 kilometru krychlového.

V Zambii se nikdo nemůže spolehnout na její pravidelné dodávky již teď, výpadky někdy trvají až 14 hodin denně, uvádí Bloomberg.

Tento stav také nutí těžaře mědi, které je Zambie druhým největším producentem v Africe, draze odebírat proud z ciziny - a to v době, kdy propad cen kovů vede až k uzavírání některých dolů a masivnímu propouštění.

Dodatečné náklady na zajištění alespoň omezeného množství elektrické energie mohou také ohrozit vládní cíl zachování rozpočtového schodku v roce 2016 pod čtyřmi procenty HDP. Na zmírnění dopadů současné krize chce Zambie vyčlenit až 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy korun).