Erdogan chce nadále ovládat ministerský tým

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Nastupujícího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v premiérském křesle patrně nahradí dosavadní šéf diplomacie země Ahmet Davutoglu. Převzít by měl i funkci šéfa Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), Erdogan lídrem ze zákona zůstat nemůže. Předpokládá se však, že si moc ve vládě i v partaji udrží.

„Pokud je mi známo, převezme post Davutoglu. Budeme ho podporovat,“ řekl novinářům odcházející prezident Abdullah Gül. Definitivní rozhodní se očekává dnes.

Dohady o obsazení pozic ukázaly, že AKP zdaleka není jednotná. Spoluzakladatel strany Gül projevil chuť vrátit se do uskupení. Erdoganovi kritici oznámení přivítali a žili nadějí, že by se lídrem mohl stát právě politik známý svou umírněností. Dosavadní prezident dal několikrát najevo nespokojenost s kroky končícího premiéra. Byl proti tvrdému postupu vůči demonstrantům, cenzuře internetu a přeje si v zemi udržet parlamentní demokracii.

Erdogan Gülovy šance pohřbil prohlášením, že šéfem strany i vlády má být tatáž osoba. Prezident jako nečlen parlamentu premiérem být nemůže. Jeho manželka Hayrünnisa Gülová naznačila, že choť byl pod velkým tlakem. „Pan Abdullah neříká nic, protože je velmi milý. Byl však svědkem velké dávky špatného a neuctivého chování,“ citoval ji list Today’s Zaman.

Davutoglu bude loutka, tvrdí evropský diplomat

„Davutoglu je určitě někdo, koho může Erdogan kontrolovat, protože nemá vlastní voliče. Je asi nejvíce poddajný premiér, který může být vybrán,“ řekl Reuters nejmenovaný evropský diplomat. Někteří experti ale míní, že pokud zklame a straně bude hrozit volební porážka, může být nakonec Gül povolán k její záchraně.

Investoři se báli, že boj odnesou uznávaní ministři zodpovědní za hospodářství: vicepremiér Ali Babacan a šéf financí Mehmet Simsek. Podle aktuální stranické linie jsou totiž ve vleku „imperialistického neoliberálního řádu“ a nepodporují nezávislé Turecko. Podle včerejších informací z AKP však v týmu asi zůstanou.

Akademik i politik
Ahmet DavutogluAhmet Davutoglu | Reuters Pětapadesátiletý Ahmet Davutoglu vystudoval ekonomii a politologii na Bosporské univerzitě v Istanbulu. Přednášel v Malajsii, později na domácí půdě, publikoval řadu odborných textů o zahraniční politice. Do vrcholné politiky se dostal po volbách v roce 2002, kdy Strana spravedlnosti a rozvoje nastoupila k moci. Působil ve všech vládách Recepa Tayyipa Erdogana, ministrem zahraničí je od května 2009. Bývá označován za tureckého „Kissingera“, který prosazuje politiku nulových problémů se sousedními zeměmi.

Na Andělu v Praze se uskutečnil miliardový obchod s kancelářemi