Erdoganova politická kariéra je v sázce, volby v Turecku mohou ovlivnit protesty

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Úterní smrt chlapce, jenž se v létě připletl k demonstracím a po zásahu slzotvorným granátem upadl do kómatu, vyvolala v Turecku další protesty. Premiér Recep Tayyip Erdogan se přitom snaží otřást z korupčního skandálu před místními volbami, plánovanými na konec března. Na úspěch Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) vsadil další kariéru.

V Ankaře, Istanbulu i dalších městech se včera sešly desítky tisíc lidí, aby uctily památku mladíka. Někteří skandovali hesla jako „Tayyipe, zabijáku“. Policie proti nim použila vodní děla a slzný plyn. Je otázkou, jak protesty ovlivní volby.

Dosud se předpokládalo, že AKP uspěje, i když už nemůže počítat s padesátiprocentními zisky jako dříve. Hlavně souboj ve dvou klíčových městech může být těsný. Erdoganovi ale nahrává fakt, že ho mnoho lidí přes současnou ekonomickou nejistotu stále považuje za politika, jenž jim vylepšil životní standard.

Příliš jim proto nevadí ani skandál týkající se mimo jiné zmanipulovaných stavebních zakázek. „Dobře, tak kradli. Na rozdíl od jiných ale dokázali s věcmi pohnout,“ citoval The Economist mladého číšníka ve městě Kayseri.

Islamizace a autoritářství
Erdogan bývá obviňován z islamizace tradičně sekulárního státu. „Minarety jsou naše bajonety, kupole naše helmy, mešity naše kasárna a víra naše armáda,“ recitoval oblíbené verše na předvolebním shromáždění. Ruku v ruce s tím jdou opatření jako zrušení zákazu šátků v institucích. Velkým pokutám nyní možná budou čelit firmy propagující alkohol na sociálních sítích. Hovoří se i o zákazu líbání na veřejnosti. Premiér dokonce pohrozil, že Turky odstřihne od Facebooku. Vadí mu jako bašta stoupenců opozice.

„Nedávná kanonáda korupčních obvinění bude mít patrně malý vliv na Erdoganovu popularitu, jen prohloubí rozdělení už tak dost polarizované společnosti,“ je přesvědčen i Wolfango Piccoli z poradenské firmy Teneo. Smrt chlapce na cestě pro chleba ale podle něj může mít vážnější důsledky.

Pro Erdogana bude výsledek klání signálem, zda se účastnit srpnových prezidentských voleb. Zjistí také, jak si stojí vůči svému někdejšímu spojenci a nynějšímu úhlavního rivalovi, Fethullahu Gülenovi. Klerik žijící v USA, jehož stoupenci mají vliv v turecké justici a policii, je podle něj strůjcem korupční aféry a spolupracuje s opozicí. „Erdogan má mesiášský komplex a Turecko je moc malé na dva mesiáše. Jde o souboj titánů,“ řekl Reuters Hakan Altinaj z think tanku Brookings Institution.

Návrat k tureckému hospodářství