EU: Na spornou „debatu s občany“ půjdou miliony eur

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Počátkem ledna Evropská komise odstartovala Evropský rok občanů 2013. Půl miliardy unijních Evropanů by mělo být lépe informováno o svých právech občana EU a zároveň by se unijní občané od Portugalska po Estonsko měli více zapojit do debaty o osudu sedmadvacítky.

„Potřebujeme přímé zapojení občanů v budování silnější a více politické unie. To je důvod, proč je letošek Evropským rokem občanů – rok věnovaný vám a vašim právům občana,“ prohlásila komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová.

Ve čtvrtek předseda EK José Barroso oficiálně odstartuje evropskou debatu v Irsku: „Diskuze musí proběhnout před svoláním konventu a mezivládní konference a musí mít vskutku evropský rozměr.“ Menší akce se konají ve všech zemích. Například včera v Praze debatovala Česká podnikatelská reprezentace při EU o překážkách volného obchodu v EU. Podle Evropské komise bude iniciativa stát asi milion eur. Podle kritiků z euroskeptické frakce Evropští konzervativci a reformisté, kam patří i česká ODS, ale vše vyjde na pět milionů eur.

Práva evropského občana podle komise neznamenají jen čtyři obecné pilíře EU, tedy volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Podle Redingové jde o konkrétní opatření, ať už jde o levnější roamingové poplatky, zlepšení práv obětí trestných činů či snadnější nakupování na internetu pro spotřebitele. Už minulý rok komise uzavřela výzkum mezi občany, takzvanou veřejnou konzultaci, co vše podle nich do evropského občanství spadá. Výsledky budou představeny 9. května.

Na výsledku Evropského roku občanství se mohou aktivně podílet i Češi. Na webu Evropského roku občanů mohou Evropané sledovat akce ve svých zemích. Na stránkách Evropské komise mohou přispět názorem v takzvaných konzultacích. A po těžkém loňském začátku se asi naplno rozjede novinka zvaná Evropská občanská iniciativa, tedy žádosti o novou legislativu od alespoň milionu občanů EU minimálně ze sedmi zemí.

I Češi se tak mohou upisovat na petice za rozšíření vzdělávacího programu Erasmus, zavedení práva na vodu a hygienu, zastavení klimatickoenergetického balíčku z roku 2009 či rychlostní limit 30km/h ve všech obcích unie.

Milena Vicenová: EU stojí na křižovatce. Teď už doopravdy