EU se údajně dohodla na ropném embargu proti Iránu

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: arabianoilandgas.com

Státy Evropské unie se fakticky dohodly na ropném embargu proti Íránu, které má být trestem za jeho neprůhledný jaderný program. Podle evropských diplomatů se už podařilo rozptýlit obavy některých evropských zemí, které na dodávkách ropy z Íránu výrazně závisejí, zejména Řecka, Španělska a Itálie.

„Embargo je v zásadě dohodnuté, už není předmětem diskusí,“ řekl dnes agentuře Reuters nejmenovaný činitel EU.

Zablokování obchodu s ropou může být pro Teherán těžkým úderem, protože země EU jsou po Číně největším dovozcem íránské ropy a odebírají téměř pětinu jeho exportu. Podle některých diplomatů ovšem ještě v EU panují rozpory. Italský premiér Mario Monti dnes francouzskému listu Le Figaro řekl, že Itálie embargo podpoří jen v případě, že bude zavedeno postupně a budou z něj vyjmuty dodávky, jimiž Teherán umořuje dluh u italské energetické firmy ENI.

Čína už obchodně zareagovala

Teherán trvá na tom, že evropské embargo mu větší potíže nezpůsobí. „Ztrátu těchto zákazníků snadno nahradíme,“ řekl agentuře Reuters mluvčí íránské společnosti National Iranian Oil Co. Podle expertů by sice Teherán mohl prodat víc ropy zejména do asijských zemí, musel by jim ovšem nabídnout výraznou slevu. Čína už si připravila vyjednávací pozici tím, že nákup íránské ropy snížila na polovinu.

Export ropy tvoří asi 60 až 80 procent příjmů do íránského rozpočtu, který by evropské embargo nepochybně bolestně zasáhlo. Už nyní vyhnaly sankce Západu ceny potravin v Iránu prudce vzhůru a íránská měna rial za minulý měsíc ztratila vůči americkému dolaru 40 procent své hodnoty.

Diplomaté z evropských zemí zatím nemají jasno o tom, kdy by mohlo být ropné embargo vyhlášeno. Francie se nechala slyšet, že by se tak mělo stát na schůzce ministrů zahraničí EU v Bruselu koncem ledna.

Záměr EU dnes podpořily Spojené státy. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová označila dosaženou shodu států EU za „velmi dobrou zprávu“ a další nástroj, kterým zesílí tlak na Teherán.