EU žene Británii k soudu kvůli dávkám

Oslavy 60 let panování britské královny Alžběty II.

Oslavy 60 let panování britské královny Alžběty II. Zdroj: profimedia.cz

Evropské komisi došla trpělivost s Británií ohledně zacházení s cizinci z ostatních členských zemí unie. Londýn se teď má z jejich údajné diskriminace zpovídat před Soudním dvorem EU.

„Dlouhou dobu jsme se snažili nechat se přesvědčit. Ale Spojené království neodpovědělo na naše požadavky, takže proti němu zahajujeme právní kroky z důvodu nerespektování práva na pobyt,“ citoval list Financial Times představitele Bruselu.

Komise ve stanovisku uvádí, že reaguje na stížnosti lidí žijících v Británii, kterým úřady odepřely sociální dávky, jako příspěvky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti. Konkrétním předmětem sporu jsou prověrky, které musí zájemci o sociální výhody absolvovat.

Ministerstvo práce v Londýně chce za jejich zachování bojovat. „Neustoupím a budu pokračovat v posilování našeho sociálního systému, aby nemohl být nikým zneužíván,“ řekl BBC šéf rezortu z řad konzervativců Iain Duncan Smith.

Debatu o zneužívání britských benefitů nedávno posílily obavy z velkého přílivu Rumunů a Bulharů. Nejmladším unijním zemím totiž na konci roku vyprší přechodné období a království jim bude muset otevřít svůj pracovní trh. Objevila se varování, že do země každoročně přijede až 50 tisíc Bulharů a Rumunů.

Jonathan Portes z Národního ústavu pro hospodářský a sociální výzkum však argumentuje studiemi, podle nichž jsou imigranti méně „náchylní“ k žádosti o dávky než britští občané. Lidé z ostatních zemí EU prý v Británii zaplatí na daních přinejmenším o 30 procent více, než kolik dostanou vyplaceno na dávkách.

Komentátoři podotýkají, že postup proti Británii je nezvyklý, spor se podle nich může táhnout léta. Na ostrovech, kde se teď probírá načasování referenda o setrvání v sedmadvacítce, pak bruselská snaha nejspíš vzedme další vlnu euroskepticismu. Konzervativní poslanec Peter Lilley už poznamenal, že Brusel se takto snaží rozšiřovat své pravomoci.