Euroskeptici v europarlamentu skončili, nemají dostatek členů

Lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová opouští euroskeptickou frakci.

Lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová opouští euroskeptickou frakci. Zdroj: diena.lv

Po odchodu jedné ze členek se v Evropském parlamentu rozpadla euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Frakci dnes opustila lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová.

„EFDD nadále nemá členy z nejméně sedmi zemí, proto byla dnes prohlášena za rozpuštěnou,“ napsal mluvčí europarlamentu Jaume Duch-Guillot na sociální síti Twitter. Rozhodnutí Griguleové potvrdil její blízký spolupracovník. „Dnes předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi podala žádost, aby se stala nezávislou europoslankyní,“ uvedl. Důvody kroku však nevysvětlil.

Mach: Griguelovou k tomu dotlačilo vedení parlamentu

Český europoslanec Mach řekl, že podle informací z frakce ke kroku Griguleovou „dotlačilo vedení europarlamentu“, které ji údajně mělo odměnit pozicí ve vedení jedné ze zahraničních delegací.

„Pro nás je to samozřejmě rána pod pás a nevybíravý tlak ze strany koalice eurolidovců a eurosocialistů, která vede Evropský parlament,“ prohlásil Mach.

„V tuto chvíli vyjednáváme s dalšími europoslanci, aby se nám povedlo frakci Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) udržet,“ uvedl March. „Pokud se to nepovede, budeme fungovat neformálně. Na našich pozicích se nic nemění,“ dodal.

Frakce byla spojována především s britskou Stranou nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Kromě 24 britských europoslanců byli ve frakci se skoro pěti desítkami členů největší skupinou Italové z Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppeho Grilla. Po dvou poslancích měla v EFDD nacionalistická formace Švédští demokraté a litevský Pořádek a spravedlnost exprezidenta Rolandase Paksase.

Kromě Macha z ČR a Lotyšky byla ve frakci také jedna francouzská poslankyně z kandidátky Národní fronty (FN), která se ovšem s předsedkyní krajně pravicové fronty Marine Le Penovou názorově rozešla, a vznik Farageovy frakce tak v zásadě umožnila.

Svoboda: Euroskeptici jsou bez vlivu

Podle českého lidoveckého europoslance Pavla Svobody, šéfa právního výboru europarlamentu, je rozpad EFDD dobrou zprávou pro Evropu i pro europarlament. „V něm mají být lidé, kteří se - přes odlišné názory - snaží Evropu propojovat, ne ji rozkládat,“ podotkl Svoboda. Špatnou zprávou je to prý naopak pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který potřebuje nejednotnou Evropu.

Europoslanec Mach a ostatní lidé z někdejší frakce se nyní podle Svobody stávají osobami bez vlivu. „Když už někdo chce EU rozkládat, měl by alespoň pochopit, že z lavic českého parlamentu se to dělá snáze,“ dodal Svoboda.

Nejméně 25 poslanců z nejméně sedmi zemí

Ke vzniku frakce je potřeba nejméně 25 europoslanců, ovšem ze sedmi zemí. Skupina má proporčním způsobem zajištěné právo vystupovat, právo na sekretariát a administrativní zázemí placené z parlamentního rozpočtu.

Farageova frakce vznikla po květnových eurovolbách v situaci, kdy se některým dalším protievropským a nacionalistických stranám v europarlamentu frakci ustavit nepodařilo. Nyní by například Le Penová mohla své snahy obnovit.

Názory odjinud: Znepokojivé evropské vyhlídky