Evropa není pro mladé. Politici při krizi nadržují starším, tvrdí studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Finanční krize prohloubila v Evropské unii ekonomickou propast mezi generacemi, nejvíce v jižní Evropě. Vlády jednotlivých členských států ve svých politikách častěji zvýhodňují současné důchodce oproti těm budoucím. Vyplývá to z analýzy z bruselského ekonomického think-tanku Bruegel.

Zatímco mladí Evropané do 25 let se během finanční krize častěji dostávali pod hranici chudoby, počet chudých důchodců naopak klesl. I kvůli celkovému snižování prostředků se naopak zvyšoval podíl výdajů na důchody. Evropské vlády naopak méně utrácely za školství, zdravotnictví a podporu rodin.

Podle analýzy sice v některých zemích došlo k penzijním reformám, ty ovšem většinou preferovaly ekonomické zájmy současných důchodců před těmi, kteří budou penze pobírat až za několik desítek let.

Změny podílů vydajů v zemích EU (v procentech)

Růst nezaměstnanosti mezi mladými byl třikrát vyšší než v případě lidí starších padesáti let. Mladí mají v období recese větší problém najít práci, protože často pracují na částečné pracovní úvazky a na rozdíl od svých starších kolegů nemůžou při hledání práce prokázat tolik zkušeností.

Nejedná se pouze o krátkodobý problém. Dlouhé hledání pracovního místa se odráží i na budoucí produktivitě. Navíc čím déle nezaměstnaní místo hledají, tím obtížnější je pro ně návrat na pracovní trh. Ekonomická nejistota se odráží i na snížené porodnosti, protože mladí založení rodiny odsouvají.