Evropa posílá Ukrajině miliardy. Česko přispěje jen zlomkem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská unie vyčlenila na pomoc Ukrajině pro příští dva roky 2,2 miliardy eur, tedy zhruba 60 miliard korun. Peníze směřují do opravy infrastruktury, reformy finanční a energetické struktury země i humanitární pomoci. Česko přispěje zhruba 700 miliony korun.

Finanční injekce pro Ukrajinu se od vypuknutí krize na východě země různě měnila. Jak přibývaly formy pomoci, navyšoval se i celkový balík, který chce Brusel na Ukrajinu poslat. Česko se na něm podílí odvodem do společného rozpočtu Evropské unie.

„Přímo z rozpočtu EU tak v letech 2014-2015 má být na Ukrajině investováno 2,2 miliardy eur. Česká republika by měla v rámci svých odvodů do rozpočtu přispět zhruba 25,3 milionu eur, tedy přibližně 700 miliony korun,“ říká mluvčí ministerstva financí Veronika Lukášová.

Peníze Čechů z evropské kasy směřují nejen na konkrétní projekty, ale také na nespecifikované účely. Ukrajina díky EU částečně nahradí hrozivou rozpočtovou ztrátu způsobenou válečnými výdaji. „Jde o rozpočtovou podporu na opatření hospodářské politiky, a to v oblastech řízení veřejných financí a boje proti korupci, obchodních vztahů a daní, reformy energetického sektoru a reformy finančního sektoru,“ vysvětluje Veronika Lukášová.

Řešení plynové krize

Humanitární pomoc Evropy pro Ukrajince postižené boji na východě země představuje 250 milionů eur. Větší část peněz z pomoci však bude sloužit na splacení části plynového dluhu, který má Ukrajina vůči ruskému Gazpromu. Opatření má chránit také samotnou Evropu, jelikož třetina plynové poptávky míří do Evropy právě přes Ukrajinu.

Pro řešení zoufalé energetické situace na východě a budování společných energetických propojení Ukrajiny s Evropskou unii bude sloužit kromě finanční injekce i půjčka, kterou vyčlenila Evropská investiční banka. Za úvěr ve výši 1,5 miliardy eur bude ručit evropský rozpočet. Ten je v aktuální výši 135,2 miliardy eur.

Marshallův plán pro Ukrajinu?