Evropská komise chce na jaře jednat v Íránu o spolupráci

Federica Mogheriniová

Federica Mogheriniová Zdroj: ctk

Vrcholní představitelé Evropské komise by měli na jaře navštívit Teherán. Cestou, která se nyní domlouvá na diplomatické úrovni, chce EU zahájit diskuse s Íránem o možných oblastech budoucí spolupráce. Potvrdila to šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, která by měla unijní delegaci vést.

Funkční dohoda o íránském jaderném programu je podle ní bodem obratu. „V první řadě ukazuje, že diplomatické úsilí funguje. A za druhé otevírá prostor pro novou podobu dvoustranných vztahů,“ poznamenala Mogheriniová. Připomněla sobotní propuštění tří amerických občanů v rámci dohody obou zemí.

Nová situace podle ní také umožňuje Evropě uvažovat o významném posílení vztahů s Teheránem za podmínky, že to bude vyhovovat oběma stranám a bude v EU odpovídajícím způsobem koordinováno. Mogheriniová nebyla konkrétní ohledně data zamýšlené cesty, uvedla jen, že se uskuteční po íránských parlamentních volbách. Ty jsou plánované na konec února.

Plánování už podle ní ale výrazně pokročilo. „Diskutovali jsme to v komisi, začínáme připravovat oblasti, ve kterých bude možné se v Íránu angažovat,“ uvedla. O cestě před několika dny mluvila ve Vídni také s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem.

Írán zaznamenal v sobotu diplomatický úspěch, když Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrdila, že země plní dohodu, kterou loni uzavřela s pěticí stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Británie, Francie, Rusko, Čína) a také s Německem. Teherán podle ní omezí jaderný program a výměnou se ruší část mezinárodních sankcí proti němu. Írán také může začít volně obchodovat s ropou.