Evropské akcie se vzpamatovaly z povolebního šoku v Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Západoevropské akcie zahájily nový týden poklesem, kterým reagovaly na výsledky voleb ve Francii a Řecku. Nálada na trzích se ale během dne zklidnila a většina burz se vrátila k růstu. Objemy obchodů ale nebyly vysoké, protože v Londýně se kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Evropské akcie během dne otočily trend a smazaly ztráty z dopoledne. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru zpevnil asi o 0,7 procenta a uzavřel na 1034,69 bodu. Zpočátku přitom více než jedno procento ztrácel. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje pohyb cen akcií pouze v eurozóně, přidal 1,5 procenta na 2282,89 bodu.

Index Euro STOXX 50 klesl po zahájení obchodů o 1,8 procenta na 2208,52 bodu, nejníže od konce prosince. Index pařížské burzy CAC oslabil o 1,5 procenta a frankfurtský DAX se propadl o 2,2 procenta.

Indikátor aténské burzy dopoledne klesl o 7,7 procenta, což je podle Patria Online nejprudší pokles od října 2008, na 636,8 bodu a index řeckého bankovního sektoru se propadl o 19 procent. Obchodování s řeckými akciemi ale bylo na počátku dne velmi slabé.

Celkově se na evropských burzách dopoledne výrazně zvýšila nervozita, kterou signalizovala rozkolísanost kurzových pohybů. Takzvaný index volatility VSTOXX vzrostl ráno o šest procent na čtyřměsíční maximum 31 bodů. Zvýšená nestabilita odrážela odklon investorů od rizikových aktiv, jako jsou zejména akcie, v dobách zvýšených nejistot a obav z ekonomického a politického vývoje.

Ve Francii vyhrál prezidentské volby socialista François Hollande nad zastáncem úsporného kurzu Nicolasem Sarkozym. To investoři všeobecně čekali, ale Hollandovy plány na zvyšování výdajů a daní a odkládání úspor v chronicky zadlužené ekonomice nadále plodí znepokojení.

V Řecku voliči v odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které tak nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. To může mít vážné důsledky pro celou eurozónu, protože je ohrožena politika, která zatím Řecko zachraňovala před neřízeným bankrotem a odchodem z eurozóny. Trhy se budou nyní zaměřovat na snahy řeckých stran o nalezení koaličních partnerů a nevylučuje se možnost brzkých nových voleb.

„Výsledky víkendových voleb nijak nepřispívají k uklidnění obav, které na trhu vládnou už od pátečního zklamání z údajů o vývoji americké zaměstnanosti. Politická nejistota narůstá a situace v eurozóně je teď nepředvídatelnější.“ řekl agentuře Reuters analytik Gerhard Schwarz z německé Baader Bank.

„Existují velké obavy, že nová vláda v Řecku ukončí úsporná opatření, což povede k neřízenému bankrotu. To vyvolává na všech trzích rizikových aktiv všeobecný výprodej,“ dodal analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun.

Ve hře je další působení Řecka v eurozóně, míní tisk

V Řecku bude pravděpodobně vládnout vratká koalice, a řecká budoucnost v eurozóně i stabilita dalších států sužovaných hospodářských krizí je proto nanejvýš ohrožená. Tak komentují výsledky nedělních voleb v Řecku dnešní komentáře evropských deníků.

„V Řecku není po volbách žádný vítěz. Hlasy si rozdělilo mnoho stran a zemi teď bude vládnout vratká koalice. Ta bude navíc nucena stále čelit nespokojenosti ulice. Výsledky přitom zrcadlí spíše hněv společnosti a její rozsudek nad těmi, kdo jí dosud vládli, než postoje vůči Evropě. Velká většina Řeků totiž stále věří, že Řecko by bylo mimo Evropu ztracené,“ napsal dnes liberální italský deník Corriere della Sera.

Řecko povolebníŘecko povolební | profimedia.cz

Nizozemský list De Telegraaf budoucnost vidí černěji. „Teď už není vůbec jisté, že budou Řekové dodržovat dojednaná úsporná opatření. Je tedy čím dál pravděpodobnější, že tahle země opustí eurozónu. Jestli to způsobí šok, se teprve ukáže,“ prorokuje jeho dnešní komentář.

Stejně skepticky se za nové politické konstelace na osud Řecka v eurozóně dívá také lucemburský deník Luxemburger Wort. „V Řecku hrozí, že se záchranný program EU a MMF zhroutí kvůli vnitřním rozporům. Eurozóna musí co nejdřív zabránit tomu, aby řecký parlament tento záchranný program odmítl. Nekontrolovaný bankrot by totiž způsobil smrtící vlnu, která by mohla do finančních a politických potíží strhnout Španělsko, možná i Itálii a v nejhorším případě také Francii.“

Další média si vedle vlivu nového rozložení sil na hospodářství všímají rovněž růstu vlivu radikální levice a radikální pravice, která ve volbách získala překvapivě silné zastoupení. „Ve chvíli, kdy byl (ve Francii) Hollande prohlášen vítězem, se ukázalo, že volby (v Řecku) vyhráli levicoví radikálové a krajně pravicoví neonacisté. Země je teď bez vlády ve chvíli, kdy Evropa stále hlouběji upadá do krize. Evropa je od včerejška o něco rudější. Bouřková mračna nad kontinentem zase o něco temnější,“ uzavřel svůj komentář belgický deník De Morgen.