Evropští miliardáři ustupují nadvládě asijských superboháčů

Odhalování začíná. První dva dny jsou ve znamení tiskových konferencí a představování vozů. Na snímku je zbavován plachty Bentley GT.

Odhalování začíná. První dva dny jsou ve znamení tiskových konferencí a představování vozů. Na snímku je zbavován plachty Bentley GT. Zdroj: Bentley

Řady evropských superboháčů povážlivě prořídly. Zatímco zbytek světa hlásí přírůstky, starý kontinent zmírá na recesní úbytě. Populace zdejších dolarových miliardářů oproti loňsku klesla o tři desítky. I tak ovšem zůstává nejvyšší šance na setkání s prvními mezi boháči právě v Evropě.

Žije zde 766 dolarových miliardářů s celkovým majetkem 2,12 bilionu dolarů. Evropské boháče však vytlačují z pozic mladí dravci z Asie. Vyplývá to z miliardářského cenzu výzkumné organizace Wealth-X a švýcarské banky UBS.

„Asie je region s obrovskými skoky v bohatství. Jmění zdejších miliardářů letos vzrostlo více než kterýkoli jiný region,“ uvádí Mykolas Rambus z WealthX. Rychle rostoucí asijský byznys jen za letošní rok vygeneroval 18 nových miliardářů, jejichž jmění roste o poznání rychleji než v ostatních regionech. Zatímco majetek světových superboháčů se letos zvýšil v průměru o pět procent, jmění asijských miliardářů narostlo o 13 procent.

Globální miliardářská populace v současnosti čítá 2170 boháčů s celkovým majetkem přes 6,5 bilionu dolarů. Jde o hodnotu, kterou česká ekonomika vyprodukuje za 32 let.

Průměrný člen zlatého klubu disponuje třemi miliardami dolarů majetku. Nejbohatší miliardáře nabídne Amerika: konkurenty z jiných světadílů trumfne o třetinu vyšším stavem konta. Asi 60 procent miliardářů tvoří selfmademani, tedy ti, kdož si své jmění vybudovali takzvaně od píky.

Mapa světových dolarových miliardářůMapa světových dolarových miliardářů | E15

I miliardářů se dotkla finanční krize. Nejen přímo poklesem majetku, ale i změnou vztahu k riziku. „V průměru 18 procent svého bohatství drží ve formě hotovosti, což je výrazně více než před finanční krizí,“ uvádí report. Na své kartě má průměrný člen miliardářského klubu k dispozici přes půl miliardy dolarů.

Největší část bohatství, kolem 42 procent, drží dolaroví králové ve svých privátních firmách, přibližně třetinu majetku tvoří akciové podíly, jen třicetina jmění připadá na nemovitosti, dvě procenta pak zabírají luxusní statky. Zde je pravidlem: umění až na třetím místě. Více peněz mají boháči jen v jachtách a letadlech.