Facebook si vykoledoval pokutu za diskriminaci amerických pracovníků. Upřednostňoval cizince

Americké ministerstvo spravedlnosti loni v prosinci podalo  žalobu, kterou obvinilo Facebook z diskriminace amerických pracovníků.

Americké ministerstvo spravedlnosti loni v prosinci podalo žalobu, kterou obvinilo Facebook z diskriminace amerických pracovníků. Zdroj: ČTK

Společnost podle ministerstva cíleně používala náborové praktiky, jejichž záměrem bylo odradit americké pracovníky, aby se ucházeli o práci ve firmě.
Firma zaplatí občanskoprávní pokutu 4,75 milionu dolarů a dalších 9,5 milionu dolarů jako odškodnění všem, kterých se dotkl její diskriminační přístup.
3
Fotogalerie

Provozovateli největší sociální sítě na světě se vymstila jeho personální politika. Kvůli porušení federálních předpisů pro nábor zaměstnanců zaplatí pokutu 14,25 milionu dolarů, zhruba 313 milionů korun. Oznámilo to americké ministerstvo práce a spravedlnosti, které loni v prosinci Facebook obvinilo ze znevýhodňování amerických pracovníků oproti držitelům přechodných pracovních víz. Ta umožňují dočasně zaměstnávat zahraniční pracovníky ve specializovaných profesích. 

Technologické společnosti podle agentury Reuters často využívají zmíněná specializovaná víza, aby mohly do USA přilákat vysoké kvalifikované zahraniční odborníky. Kritici považují proces vedoucí k získávání těchto víz za příliš vstřícný, což vede ke snadnému nahrazování amerických odborníků levnější zahraniční pracovní silou.

Žaloba uvedla, že Facebook systematicky odmítal přijímat kvalifikovanou a dostupnou pracovní sílu z amerického trhu práce a místo toho rezervoval místa pro cizince s přechodným vízem. Mělo se to týkat více než 2600 pracovních pozic s průměrným ročním platem od 156 tisíc dolarů. V navrženém vypořádání, s nímž Facebook souhlasil, zaplatí pokutu a odškodní ty, které poškodil svým jednáním.

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Kristen Clarkeová, asistentka amerického generálního prokurátora divize občanských práv rezortu spravedlnosti, označila dohodu s Facebookem za historickou. „Představuje to zdaleka největší občanskoprávní postih, jaký kdy divize pro občanská práva uložila za 35 let historie antidiskriminačního ustanovení zákona o přistěhovalectví a národnosti,“ uvedla Clarkeová s odkazem na klíčový zákon, který zakazuje diskriminaci pracovníků na základě jejich občanství nebo imigračního statusu.

Vyšetřování také odhalilo, že Facebook od ledna 2018 do září 2019 obdržel jen jednu či vůbec žádnou žádost na 99,7 procenta pracovních míst vyhrazených pro zahraniční pracovníky v rámci programu udělování povolení pracovního pobytu PERM. Na druhé straně každé pracovní místo, které Facebook veřejně inzeroval, obdrželo ve stejném období sto a více žádostí od amerických uchazečů.

Společnost kromě toho podle ministerstva cíleně používala náborové praktiky, jejichž záměrem bylo odradit americké pracovníky, aby se ucházeli o práci ve firmě. Některá specifická volná míst se tak například vůbec nedostala do webové sekce Kariéra a uchazeči museli zasílat své žádosti pouze poštou. Američtí žadatelé byli přitom zamítáni.

Běžný náborový postup Facebooku je však zcela odlišný. Uchazeči se o volných pozicích dozvědí na internetových stránkách v sekci Kariéra, mohou o místo požádat elektronicky a kandidáti se předem netřídí.

„Facebook se bude muset postarat o rozsáhlejší reklamu při náboru na všechny pozice v rámci programu PERM, přijímat elektronické životopisy nebo žádosti od všech uchazečů z USA a podniknout další kroky, aby získávání pracovníků odpovídalo praktikám standardního náboru,“ oznámilo ministerstvo spravedlnosti.

Firma zaplatí občanskoprávní pokutu 4,75 milionu dolarů a dalších 9,5 milionu dolarů jako odškodnění všem, kterých se dotkl její diskriminační přístup. „I když jsme pevně přesvědčeni, že jsme splnili požadavky federální vlády v rámci programu PERM, dosáhli jsme dohody o ukončení probíhajících soudních sporů,“ uvedl mluvčí Facebooku s tím, že společnost má v úmyslu i nadále „pokračovat v náboru nejlepších vývojářů z USA i z celého světa“.