Fajád čelí v Libanonu obžalobě kvůli podpoře kolumbijských teroristů

Alí Fajád (vpravo)

Alí Fajád (vpravo) Zdroj: ctk

Libanonský vojenský prokurátor Sakr Sakr obžaloval Alího Fajáda kvůli podpoře kolumbijské teroristické organizace. Uvedla to libanonská média. Jedná se o činy, z kterých Fajáda podezřívají Američané, jimž Libanon odmítl Fajáda vydat, stejně jako před tím český ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Sakr Sakr podle serveru Yalibnan.com viní Fajáda z prodeje zbraní a raket kolumbijské skupině, která je chtěla použít k útokům na Američany. Obžalobu podal poté, co případ dostal od libanonského nejvyššího státního zástupce Samira Hammouda.

Jeden z Fajádových českých advokátů Vladimír Řičica informace o žalobě teprve zjišťuje. „Nicméně je jasné, že se libanonské úřady musí s tímto případem nějakým způsobem vypořádat. Zdůrazňuji ale, že obžaloba je jedna věc a konečné rozhodnutí soudu další,“ uvedl Řičica pro E15.cz.

Alího Fajáda a další dva muže zadržela česká policie na přání USA v pražském hotelu Sheraton v dubnu 2014. Spojené státy pak žádaly o jejich vydání kvůi podezření, že chtěli prodat kolumbijské teroristické organizaci FARC kokain a velké množství zbraní.

U Fajáda a Chalída Marábího ale ministr Pelikán žádost Američanů o vydání počátkem letošního února zamítl a oba muži odletěli do Libanonu. Podle všeho byli vyměněni za pětici unesených Čechů. Fajád posléze skončil v libanonském vězení a také Libanonci minulý týden odmítli jeho vydání do Spojených států.

Informátor libanonské rozvědky

Pět Čechů, mezi nimiž byl Fajádův advokát Jan Švarc či příslušník české vojenské tajné služby Martin Psík, zmizelo v Libanonu loni v červenci. Když se letos v únoru vraceli vládním speciálem zpět do Česka, byli Fajád s Marabím propuštěni z české vazby a odletěli do Libanonu. Fajád je od té doby v libanonském vězení.

USA tvrdí, že Fajád a jeho dva společníci chtěli prodat zbraně agentům z amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské skupiny FARC. Američané proto muže viní ze spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci. Fajáda pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států. Všichni tři vinu před českými soudy odmítli, prý se stali obětí provokace amerických agentů.

Spekuluje se o tom, že Američané se o Fajáda zajímají také kvůlii jeho vazbám na Ukrajině. Alí Fajád má libanonské a ukrajinské občanství. Pracoval jako obchodní zástupce ukrajinské státní společnosti Ukrspecexport, která obchoduje se zbraněmi. Působil také jako poradce svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a údajně je utajovaným informátorem libanonské rozvědky.