Fed bude zveřejňovat odhad vývoje sazeb

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: CTK/AP

Americká centrální banka (Fed) začne zveřejňovat odhad vývoje vlastních úrokových sazeb. Fed tak od základu mění způsob, jakým vede měnovou politiku. Tento krok, jenž byl zveřejněn v záznamu z prosincového zasedání Fedu, je vítězstvím předsedy americké centrální banky Bena Bernankeho, který usiloval o větší transparentnost centrální banky od nástupu do jejího čela před šesti lety.

Trhy tak nyní budou dostávat mnohem detailnější informace o tom, jak velká je pravděpodobnost budoucí změny monetární politiky.

Ekonomové hodnotí krok pozitivně. „Znamená to obrat o 180 stupňů od toho starého přístupu tajnůstkářské instituce. Jde o snahu vysvětlit veřejnosti logiku svého jednání,“ řekl šéf ekonomického výzkumu Bank of America Merrill Lynch Ethan Harris.

Od dalšího zasedání, které se uskuteční 24. a 25. ledna, vystřídají současnou prognózu jednotlivé předpovědi očekávané výše úrokových sazeb od všech členů měnového výboru (FOMC) na konci letošního roku a „v závěru několika dalších kalendářních let“, uvádí se v zápisu z posledního jednání. Všech sedmnáct členů měnového výboru také uvede, kdy očekává zvýšení úrokových sazeb. V současné době je základní úroková sazba na historickém minimu v rozmezí nula až 0,25 procenta, kde ji Fed drží už od poloviny prosince 2008.

Analytici se domnívají, že pokud se za tři týdny ukáže, že členové FOMC potvrdí očekávané setrvání sazeb na rekordně nízkých úrovních, mohlo by to snížit dlouhodobé úrokové sazby a pomoci skomírající ekonomice.

Kvantitativní uvolňování alias tisk nových peněz

Záznam z prosincové schůze měnového výboru ukazuje, že podle několika členů Fedu by si stav ekonomiky mohl vynutit další kolo kvantitativního uvolňování. Tím je myšlena tvorba nových peněz, za které by centrální banka nakupovala vybraná aktiva, především americké vládní dluhopisy. Fed k tomuto kroku v posledních letech přistoupil už dvakrát. Poslední kolo skončilo na konci června a Fed by opět rád byl aktivnějším hráčem na trzích. Část představitelů Fedu si nicméně myslí, že přistoupit k třetímu kolu kvantitativního uvolňování by byla chyba.