Fed podpoří ekonomiku USA nákupem dluhopisů za 400 miliard

Dolary

Dolary

Americká centrální banka podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů s delší splatností. Hospodářství USA chce nakopnout tzv. operací Twist. Do konce června 2012 koupí dluhopisy s platností šest až třicet let za 400 miliard dolarů (asi 7,3 bilionu korun). Souběžně na trhu nabídne krátkodobé bondy (se splatností do tří let) ve stejné hodnotě. Cílem je snížit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky, čímž chce Fed podpořit firemní investice a usnadnit lidem refinancování hypoték.

Amerika bude nově z trhu skupovat víceleté dluhopisy výměnou za obligace s kratší lhůtou splatnosti. Fed tak přemění část krátkodobého dluhu na dlouhodobější obligace, což by mělo snížit náklady na půjčky a pomoct udržet ekonomiku před pádem do recese.

„Abychom podpořili silnější hospodářské oživení a pomohli zajistit, že v dlouhodobém výhledu zůstane inflace na úrovni, která odpovídá duálnímu mandátu banky, rozhodl se výbor prodloužit průměrnou splatnost dluhopisů a dalších cenných papírů v portfoliu,“ uvedl Fed. Duálním mandátem se rozumí snaha Fedu pečovat o cenovou stabilitu a nízkou nezaměstnanost.

Krok Fedu se všeobecně očekával, finanční trhy na jeho oznámení proto nijak výrazněji nereagovaly. Hlavní akciové indexy zůstaly blízko předchozího závěru, nicméně dolar smazal ztráty vůči hlavním světovým měnám.

„Je to v souladu s očekáváním, trh to jako novou informaci nebere,“ řekl šéf investiční společnosti Faros Trading Douglas Borthwick. „Začalo klesat euro, dolů je ale zřejmě poslali ti, co čekali něco agresivnějšího,“ dodal analytik. Ekonomové se shodují v tom, že krok Fedu by mohl ekonomiku aspoň trochu podpořit, příznivě by mohl působit i na ceny akcií.

Fed zároveň rozhodl, že základní úrokovou sazbu nechá beze změn v pásmu nula až 0,25 procenta. To je historické minimum a Fed na této úrovni sazby drží od konce roku 2008.

Fed od začátku finanční krize dvakrát přistoupil k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, kdy nakupuje státní dluhopisy či jiná aktiva, aby do ekonomiky napumpoval více peněz. V důsledku toho se jeho bilanční suma zvýšila až na 2,87 bilionu dolarů (zhruba 52,5 bilionu korun), za což je Fed často kritizován.

Fed se snaží dlouhodobé výnosy snížit navzdory tomu, že vysoká poptávka po bezpečných amerických dluhopisech už je i tak stlačila na historická minima. Například výnos klíčového desetiletého dluhopisu americké vlády se už před několika týdny snížil pod hranici dvou procent a je blízko úrovni, kde byl naposledy před více než 50 lety. Před dalším uvolněním měnové politiky před dnešní schůzkou Fed varovala skupina vlivných republikánů z obou komor amerického Kongresu.