Fico chce opět krotit důchodové fondy

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Společnosti spravující miliardové důchodové úspory Slováků mají opět dostat od státu přes prsty. Po dvouleté „oddechové“ pauze jim chce kabinet Roberta Fica přiškrtit byznys. Nelíbí se mu, že fondy všech společností prodělávají peníze spořitelů – více než šest let jejich spravování nepokrylo ani relativně nízké úrovně inflace.

Střadatelům zůstalo méně, než kdyby si finance uložili během tohoto období na termínový vklad. „Je to pro nás tak vážné téma, že musíme začít jednat s důchodovými správcovskými společnostmi, co s tím chtějí, proboha, dělat,“ rozhořčoval se Fico v posledních dnech. Východisko vidí jedině ve dvou alternativách – buď zavést poskytování záruk, nebo otevřít systém a spořitelům umožnit odchod.

Ani jedna varianta však podle odborníků není systémová. Zavedení garancí, které prvně spatřilo světlo světa během prvního Ficova vládnutí, nezlepší výkonnost fondů. Důchodovým společnostem se tak jen stanoví povinnost dorovnávat ztráty. Ani druhé široce diskutované možnosti, otevření pilíře, nedávají analytici velkou šanci na úspěch. „Myslím si, že ti, kteří vystoupit chtěli, vystoupili. Může se to otevřít ještě jednou, ale pochybuji, že by nastaly nějaké hromadné výstupy,“ podotkl ekonom ze Slovenské akademie věd Vladimír Baláž.

Fico se totiž už o takovýto krok před pár lety pokusil dokonce dvakrát těsně za sebou, avšak bez tehdy očekávaného úspěchu. Z druhého pilíře vystoupilo několik desítek tisíc Slováků, stále má přibližně 1,5 milionu
„fanoušků“. Pokud už se rezort práce pro tento krok rozhodne, bude to s velkou kampaní povzbuzující generální odchod pod heslem „lidé, absolutně tam prohráváte“.

Společnosti zatím čekají na definitivní rozhodnutí, ozývají se jen jejich varování před možnou nestabilitou systému, kterou další změna způsobí. Byla by totiž už 22. legislativní úpravou spoření po šesti letech od jeho založení. Šéf Asociace důchodových správcovských společností Peter Socha upozorňuje vládu na důsledky jejích budoucích rozhodnutí. Kabinet totiž plánuje dostat z druhého pilíře část prostředků na financování výstavby dálnic.

„Pokud by se měl teď pilíř otevřít, museli bychom počkat, jak to dopadne, a potom se můžeme bavit o tom, kolik by na tento projekt mohlo jít. Protože my potřebujeme vědět, kolik v tom systému dlouhodobě bude peněz,“ varoval Socha.