Fico připustil, že Slovensko dobrovolně přijme migranty

Robert Fico během předčasných voleb

Robert Fico během předčasných voleb Zdroj: E15 Anna Vackova

Slovenský premiér Robert Fico připustil, že Slovensko v rámci pomoci zvládnout migrační krizi v EU na dobrovolném principu uprchlíky přijme. Detaily Fico neuvedl, zopakoval ale odmítavý postoj Bratislavy k povinnému přerozdělování migrantů na základě kvót. V reakci na rozhodnutí Maďarska pozastavit platnost azylové dohody Fico řekl, že je potřeba respektovat tlak, kterému Maďarsko v souvislosti s náporem migrantů čelí.

„Nevylučuji, že nějaké rodiny mohou být přijaty, ale jen na principu dobrovolnosti. Dokážu si představit například křesťanské rodiny ze Sýrie, pokud budu ohroženy. Musíme říct, na co máme, co jsme schopni zvládnout, co neohrožuje naší entitu a kulturní podstatu,“ řekl Fico po zasedání vlády v Ružomberoku na severu země.

Podle slovenského premiéra by se pozornost při řešení migrační krize měla soustředit na oblasti, kde problém s uprchlíky vzniká, tedy na území severní Afriky.

Fico uvedl, že na dobrovolném principu mohou státy udělat více než na základě povinných kvót. Podle návrhu Evropské komise, proti kterému se postavilo nejen Slovensko ale i další země visegrádské čtyřky včetně Česka, by Slovensko mělo převzít 785 uprchlíků. Připravenost dobrovolně přijmout migranty vyjádřilo také Česko.

Na rozdíl od představitelů některých evropských zemí Fico nekritizoval rozhodnutí sousedního Maďarska, že dočasně nebude ze zemí EU brát zpět migranty. „Musíme respektovat Maďarsko, co se týče tlaku, kterému je vystaveno z hlediska migračních vln,“ řekl slovenský premiér a dodal, že o tématu uprchlíků je potřeba s Maďarskem hovořit a najít řešení, a to bez emocí.

Slovenští politici se v posledním období spíše vyhýbají komentování sporných otázek s Maďarskem, kvůli kterým byly vztahy mezi oběma zeměmi v minulosti vyhroceny. Důvodem byl například rozdílný názor Bratislavy a Budapešti na postavení početné maďarské menšiny, která žije na jihu Slovenska u hranic s Maďarskem.

Zatím není známo, do jaké míry rozhodnutí Maďarska nepřijímat zpět uprchlíky postihne Slovensko, které s jižním sousedem spojuje hranice o délce 655 kilometrů.

Slováci vrátili 148 běženců

„Pro Slovenskou republiku může mít opatření (Maďarska) vážnější dopady výlučně v případě trvání po delší časové období, několika měsíců,“ sdělilo slovenské ministerstvo vnitra. Dodalo, že od začátku letošního roku do tohoto pondělí bylo vráceno ze Slovenska do Maďarska 148 cizinců a že v současnosti čeká na transfer jedna osoba.

O migrační krizi, které v EU čelí zejména Itálie, Řecko a Maďarsko, jedná slovenský parlament. Očekává se, že po ukončení rozpravy sněmovna velkou většinou hlasů schválí prohlášení, kterým kromě jiného povinné kvóty odmítne a kterým vyjádří připravenost Slovenska pomoci zvládnout příliv uprchlíků do EU na principu dobrovolnosti.