Filipínci si po zničujícím tajfunu zvykají na život bez elektřiny

Tajfun Filipíny (Reuters)

Tajfun Filipíny (Reuters) Zdroj: Reuters

Tajfun zničil skoro celé město Guiuan, záchranáři se k jeho obyvatelům dostali až po několika dnech
Filipíny jsou finančně vyčerpané po nedávném zemetřesení, vláda doufá v zahraniční pomoc
Humatinární pomoc se shromažďuje na letišti v Manile, odsud míří do postižených provincií
Kvůli množícím se případům rabování vyslala vláda do města Tacloban armádu
Značné škody napáchaly lodě, které tajfun vyplavil na pobřeží
19
Fotogalerie
Co si počít, když víte, že se příštích několik měsíců budete muset obejít bez dodávek elektřiny? Pro Filipínce, kteří přežili zničující tajfun Chaj-jen, to není hypotetická otázka, ale realita. Zapalují svíčky, zažehávají olejové lampy a svítí baterkami, ti šťastnější zapínají generátory. Po potravinách, pitné vodě a přístřeší je pro obyvatele lokalit jako Leyte, Samar, Panay, Cebu či Palawan nejdůležitější komoditou elektřina.

Nevládní organizace Bike4U v severním Cebu shromáždila prázdné sklenice, ze kterých se dají vyrobit petrolejové či olejové lampy. Michael Dejarlo, elektrikář žijící v Taclobanu, zase vytvořil generátory z ručně poháněných stropních větráků propojených se sítí.

Podle serveru Rappler.com je Dejarlo schopen vyrobit 47 voltů, což stačí na nabití baterií. Dva motory stropních větráků poháněné bicyklem vyrobí 300 voltů. „Mí sousedé, vlastně kdokoli, mohou můj postup okopírovat,” řekl serveru Rappler.com.

Palivo a benzinové generátory patří v tajfunem zasažených oblastech vedle vody a potravin mezi nejcennější zboží. Pomocí generátoru je možné nabít mobil nebo si v noci rozsvítit. Generátory, solární lampy a nabíječky na mobily se proto na Filipíny snaží dovézt řada mezinárodních organizací.

„Elektrické vedení a telefonní linky byly zničeny. Tohle jsou tedy základní nástroje, které lidem poskytnou bezpečí, přístup k informacím a umožní jim nějak to neštěstí přežít. Když slunce zapadne a nastane noc, tma lidi izoluje a děsí,“ píše firma Stiftung Solarenergie na svých webových stránkách.

Manilská firma Solar Power Initiative (SPIN) dodává solární lampy a akumulátory lidem v Taclobanu a Iloilo city na ostrově Panay. „Do oblastí postižených tajfunem posíláme zařízení díky penězům od dárců. Každá jednotka, kterou posíláme, je šitá na míru potřebám určité komunity, není to na bázi jedna velikost pro všechny,“ říká Rea Epistola ze SPIN.

Popularita obnovitelných zdrojů, jako je solární či geotermální energie, roste pod vlivem změn klimatu. Ačkoli přímé vazby mezi globálním oteplováním a smrtícími cyklony zatím nejsou prokázány, Chaj-jen nebo hurikán Katrina v USA mohou sloužit jako ukázka, jak budou vypadat bouře v přehřátém světě.

Chaj-jen s rychlostí větru přes 315 kilometrů za hodinu usmrtil více než 5200 lidí a 1600 lidí zanechal bez střechy nad hlavou. Živel zničil potraviny, domy a infrastrukturu v hodnotě 370 milionů eur, oznámily filipínské úřady.

Bouře, která byla možná nejsilnějším cyklonem v historii, také vyřadila z provozu čtyři z pěti elektráren v geotermálním zařízení v Leyte, které má výkon 650 megawattů. Po The Geysers v Kalifornii je to největší výrobce energie z geotermálních zdrojů na světě.

Zprovoznění elektřiny v oblastech zasažených tajfunem by měla být jedna z vládních priorit, uvedla Luiza Carvalhová, humanitární koordinátorka OSN na Filipínách. Více než čtyři miliony lidí, které Chaj-jen připravil o světlo, si do té doby budou muset vystačit se svíčkami, baterkami a solárními lampami. Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org

Filipínská zkáza: černá současnost i budoucnost