Fitch hrozí zadluženým asijským obrům snížením ratingu

továrna, Čína

továrna, Čína Zdroj: britannica.com

Kvůli dluhové zátěži by Čína a Japonsko brzy mohly přijít o svůj dosavadní rating. Uvedla to dnes agentura Fitch. Státní dluh přitom v případě Japonska dvojnásobně přesahuje výkon tamní ekonomiky.

Šéf asijsko-pacifického oddělení agentury Fitch Andrew Colquhoun agentuře Reuters řekl, že snížení čínského ratingu přijde v příštích dvou letech. „Pokud se problémy v bankovním sektoru vyvinou v příštích 12 až 24 měsících tak, jak předpokládáme, nebo budou ještě horší, tak nás to pravděpodobně přiměje snížit rating,“ dodal.

Fitch snížila výhled čínského dlouhodobého dluhového ratingu už v dubnu kvůli obavám o finanční stabilitu země, jejíž centrální banka podpořila levné půjčky, aby pomohl udržet hospodářský růst v době světového ekonomického poklesu.

Současný čínský rating má hodnotu AA-, tedy čtvrtý nejvyšší stupeň. Stejné hodnocení přidělila agentura Itálii, Španělsko je o stupeň níže. Fitch hodnotí stav čínské ekonomiky nejhůře ze všech tří hlavních ratingových agentur.

Na konci roku 2010 dosáhl čínský státní dluh 10,7 bilionu juanů (29 bilionů korun), tedy podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) přibližně 19 procent hrubého domácího produktu. Situace v Japonsku je v tomto ohledu mnohem vážnější, tamní dluh dosahuje podle MMF se svými 10,55 bilionu dolarů (183 bilionů korun) 225,8 procenta HDP.

Ratingy Japonska už letos srazily Standard & Poor's i Moody's a obě u nich ponechaly negativní výhled. Stejně jako Fitch své rozhodnutí odůvodnily neschopností japonské vlády přijmout opatření na snížení rozpočtového schodku. Jejich prosazení nyní závisí na minulý týden jmenovaném premiérovi Yoshihikovi Nodovi, která je šestým šéfem japonského kabinetu za posledních pět let.

Zadlužení státu v procentech HDP:Zadlužení státu v procentech HDPZadlužení státu v procentech HDPZdroj: imageshack.com