Francie zahájila vojenskou intervenci v Mali

Ilustrační foto (cvičení maliské armády)

Ilustrační foto (cvičení maliské armády) Zdroj: CC BY 2.0: US Army Africa

Francouzské síly dnes zahájily vojenskou intervenci v Mali, aby vládě této západoafrické země pomohly zastavit postup islamistů. Oznámil to francouzský prezident François Hollande poté, co tato bývalá kolonie požádala Paříž o vojenskou pomoc proti radikálům. Islamisté ovládají sever Mali a v minulých dnech postoupili dál na jih. Okamžité vyslání jednotek do Mali schválily i státy západní Afriky. Prezident Mali dnes také kvůli postupu rebelů vyhlásil výjimečný stav.

„Francouzští vojáci dorazili dnes odpoledne na pomoc maliským jednotkám v boji proti teroristickým silám,“ prohlásil Hollande. „Tato operace bude trvat nezbytně nutnou dobu,“ zdůraznil. „Stojíme před zjevnou agresí, která ohrožuje existenci Mali. To je pro Francii nepřijatelné,“ řekl Hollande. Ministr zahraničí Laurent Fabius uvedl, že islamisté chtěli ovládnout celé Mali a „ustavit teroristický stát“. Kdyby Mali padlo do jejich rukou, znamenalo by to ohrožení i pro Evropu, sdělil Fabius, podle nějž francouzské letectvo dnes v Mali provedlo nálety.

Rada bezpečnosti OSN v prosinci sice schválila vyslání mezinárodní mírové mise do Mali, s jejím rozmístěním se ale počítalo až na podzim. Vzhledem k vývoji situace v Mali RB OSN ve čtvrtek vyzvala k urychlenému vyslání mezinárodních jednotek do této země. Okamžité vyslání jednotek do Mali dnes schválil 15členný hospodářský blok západoafrických států ECOWAS.

V centrální části Mali se stupňují boje mezi armádou a islamistickou skupinou Ansar Dine, napojenou na Al-Káidu. Ve čtvrtek tato skupina obsadila další město Konna. Armáda zahájila protiofenzivu, aby ho získala zpět. Podle svědků přistály již ve čtvrtek v jiném centrálním městě Sévaré letouny s vojáky a zbraněmi ze zahraničí.

Prozatímní maliský prezident Dioncounda Traoré na celém území státu vyhlásil výjimečný stav. Ve večerním projevu sdělil, že situace na frontě „je celkově pod kontrolou“, a apeloval na národ, aby semkl kolem armády. Ve středu se prý má Traoré sejít s Hollandem v Paříži.

Velká Británie uvedla, že francouzské rozhodnutí o intervenci v Mali podporuje. Podle mluvčího britské diplomacie jde o „politickou podporu“. Bílý dům oznámil, že pokud jde o zastavení islamistů v Mali, je s francouzskými cíli zajedno. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle sdělil, že Paříž o zásahu v Africe Berlín informovala v předstihu. Německo a Francie vyzvaly své občany v Mali, jejichž přítomnost zde není nezbytně nutná, aby ze země odjeli.

Skupiny Ansar Dine, Mujao a severoafrická větev Al-Káidy využily loňského neúspěšného vojenského puče a přes devět měsíců ovládají sever Mali. Jsou to asi dvě třetiny celkové rozlohy země a panují obavy, že rebelové oblast využijí k útokům v zahraničí.