Francouzi vyslali do boje proti IS letadlovou loď

Francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle

Francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle Zdroj: Namornictvo USA, Wikimedia Commons

Do vojenské operace Francie proti Islámský stát (IS) v Iráku se zapojila francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle. Z obřího plavidla na jaderný pohon ráno vzlétly k úderům proti islamistům první stíhačky typu Rafale.

Loď o délce přes 260 metrů, k jejíž výzbroji patří desítky bojových letadel a vrtulníků, doplula ze Středozemního moře do Perského zálivu a nachází se severně od Bahrajnu. V rámci francouzské bojové operace Chammal proti IS bude působit několik týdnů.

Letadlovou loď doprovází francouzská útočná jaderná ponorka, fregata s výzbrojí pro protivzdušnou obranu a tanker k doplňování pohonných hmot. Námořní mise se celkem účastní 2700 vojáků, upřesnil představitel francouzského ministerstva obrany.

Francie již od loňského léta po boku mezinárodní koalice vedené Spojenými státy podniká nálety na pozice IS na iráckém území z leteckých základen ve Spojených arabských emirátech a Jordánsku. Francouzský prezident François Hollande při vyslání letadlové lodě v lednu z Toulonu řekl, že plavidlo umožní vedení operací v Iráku s větší intenzitou a účinnosti.

Nálety si vyžádaly 1600 životů

Mezinárodní nálety na IS v Iráku začaly loni a Francie byla první ze zemí, jež se připojily k USA. Koncem září pak USA daly s několika arabskými státy dohromady koalici proti IS také v Sýrii.

Podle poslední zprávy syrských ochránců lidských práv při operacích v Sýrii přišlo za pět měsíců o život 1600 lidí. Přes 1400 z nich jsou členové IS, dalších zhruba 70 osob patřilo k radikální skupině An-Nusra. Mezi mrtvými je také 62 civilistů.

Jednání za zavřenými dveřmi

IS loni vyhlásil na severu Sýrie a Iráku chalífát, který chce spravovat podle islámského práva. O společném postupu proti němu nyní jednají na základně v Kuvajtu špičky americké armády, diplomaté a tajní agenti. Pozval je tam americký ministr obrany Ashton Carter. Přítomni jsou i velvyslanci z Jordánska, Saúdské Arábie a dalších arabských zemí.

Setkání je za zavřenými dveřmi a koná se na rozlehlé základně Arifjan, odkud její velitel James Terry koordinuje akce proti IS. Carter se před začátkem jednání sešel s vojáky a řekl jim, že nemusejí pochybovat o tom, že se podaří dosáhnout vítězství. „Musí to být trvalá porážka“ IS, řekl.