Francouzská vláda žádá další prodloužení výjimečného stavu

Francouzská policie

Francouzská policie Zdroj: ctk

Francouzská vláda navrhuje prodloužit výjimečný stav zavedený loni v listopadu po pařížských teroristických útocích o další dva měsíce, tedy do 26. července. Podle agentury AFP to dnes oznámil francouzský premiér Manuel Valls, který to zdůvodnil fotbalovým mistrovstvím Evropy. To pořádá Francie od 10. června do 10. července.

„Stojíme-li před tak velkou událostí…, musíme zajistit bezpečnost,“ prohlásil Valls ve francouzském rozhlase s odkazem na evropský šampionát ve fotbale.

Opatření, které je trnem v oku ochráncům lidských práv, platí od teroristických atentátů, které si 13. listopadu v Paříži vyžádaly 130 obětí. Původně mělo skončit 26. února, ale deset dní před tím schválil parlament žádost vlády o tříměsíční prodloužení.

V ulicích hlídkují vojáci

Na základě výjimečného stavu ve Francii může kupříkladu policie i bez soudního povolení provádět ve dne i v noci razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění. Od listopadových atentátů hlídkují v ulicích vedle policistů i ozbrojení vojáci.

Ochránci lidských práv vidí v podmínkách výjimečného stavu ohrožení demokracie. Své znepokojení již několikrát sdělilo Paříži i vedení Rady Evropy. Francouzská Liga pro lidská práva začátkem roku požádala nejvyšší právní autoritu v zemi, aby se výjimečný stav zrušil, nebo aspoň omezil. Státní rada to ale odmítla.