Francouzské aerolinky po útocích ztrácejí, Hollande ale udělal dojem

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Francie a další evropské země především řešily ekonomické i politické dopady krvavých teroristických útoků v Paříži ze 13. listopadu. Letečtí dopravci, bruselské restaurace a hotely i francouzští pořadatelé kulturních akcí sčítají finanční ztráty. Vzrostla naopak podpora francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi.

Patrně pařížské atentáty a jejich spojování se současnou migrační krizí jsou také patrně příčinou toho, že většina Britů se už přiklání k odchodu své země z Evropské unie. Český prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že je naivní se domnívat, že souvislost mezi migrační vlnou a terorismem neexistuje.

Počet nově rezervovaných letů do Paříže klesl během týdne po teroristických útocích ve francouzské metropoli o více než čtvrtinu. Počet zrušených rezervací byl ve stejném období proti loňsku vyšší o 21 procent, informovala analytická společnost ForwardKeys. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes oznámil, že francouzská policie podnikla od pařížského teroru 1233 zátahů, které vedly k zadržení 165 osob a zabavení 230 zbraní.

V Bruselu, kde od víkendu platí čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku, si na ztráty stěžují restauratéři i provozovatelé hotelů. Místopředseda jejich bruselské federace Marc Van Muylders dnes řekl, že ztráty bruselské restaurace zaznamenaly především v pondělí a dnes.

„První, pochopitelnou a lidskou reakcí těch, kdo měli v Bruselu zamluvený hotelový pokoj bylo, že svůj příjezd pozdrží,“ připustil Van Muylders, který ale věří, že už příští týden se do Bruselu vrátí normální život. Francouzské sdružení pořadatelů hudebních akcí Prodiss mezitím požádalo stát o finanční pomoc ve výši 50 milionů eur (1,4 miliardy korun) na překonání ztrát vyvolaných atentáty.

Jenom prodeje lístků na koncerty klesly podle jejich organizátorů v týdnu po atentátech zhruba o 80 procent. Kromě výpadku tržeb se zábavní průmysl obává nárůstu nákladů na bezpečnostní opatření, což ohrožuje konání dalších akcí.

Britské obavy

Vzrostla naopak popularita francouzského prezidenta Hollandea. Kladně ho podle průzkumu institutu Odoxa hodnotí 32 procent Francouzů, což je o deset procentních bodů víc než v říjnu. Hollande v těchto dnech o boji proti terorismu jedná s dalšími světovými státníky. Dnes má na programu setkání s Barackem Obamou.

Jedním z důsledků pařížských útoků je pravděpodobně i příklon už více než poloviny Britů k myšlence odchodu jejich země z EU, o čemž budou nejpozději do konce roku 2017 hlasovat v referendu. Podle deníku The Independent, který dnes zveřejnil výsledky příslušného průzkumu, jde o důsledek zesílených obav z uprchlické krize v EU po pařížských útocích.