Viceprezident ECB: Reakce na útoky v Paříži můžou podkopat důvěru investorů

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži Zdroj: ctk/AP

Teroristické útoky v Paříži by mohly ohrozit důvěru investorů, varoval člen výkonné rady a viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio. Dodal však, že zatím je příliš brzy na zhodnocení dopadů útoků. Analytici předpokládají, že útoky nebudou mít na vývoj světové ekonomiky žádný větší vliv, počítají však s některými dílčími dopady.

„Může to zhoršit všechny problémy, kterým nyní čelíme,“ řekl Constancio. Trhy sice zatím reagují klidně, nicméně reakcí na útoky by podle něj mohly být události, které podkopají důvěru a způsobí nechuť investorů k rizikovým obchodům.

Constancio rovněž dodal, že politika ECB by i nadále měla zůstat akomodativní, tedy podporující ekonomický růst. Hlavní sazba zůstane ještě dlouhou dobu nízká a pokud to bude nutné, může banka podniknout další kroky.

Investoři čekají jen krátký výkyv

Investoři oslovení agenturou Reuters se domnívají, že ztráta důvěry spotřebitelů po útocích by mohla mít krátkodobý dopad na akcie firem z oblasti cestovního ruchu a trávení volného času. Pouze několik málo se jich domnívá, že hospodářský vliv bude mít delší trvání nebo dojde ke změně současného převládajícího dlouhodobého směru trhu.

„Nemyslím si, že události v Paříži se dotknou trhu a ekonomiky jako celku,“ uvedl šéf oddělení mezinárodního kapitálu italské firmy Symphonia Massimo Baggiani. „Určitě tam bude několik dní pokles aktivity v cestovním ruchu a pohostinství. Ale nečekejte, že se to potáhne do Vánoc,“ uvedl.

Cestovní ruch může utrpět

Také hlavní ekonom společnosti Dekabank Ulrich Kater podle agentury DPA předpokládá, že důsledky teroristických útoků v Paříží budou z celkového hospodářského hlediska omezené. Upozornil nicméně na možné dopady na některé regiony či odvětví, například na turistický ruch ve Francii.

„Předpokládám, že se dopadům na náladu (spotřebitelů) úplně nevyhneme,“ uvedl analytik výzkumné společnosti GfK Rolf Bürkl. Nevyloučil, že lidé by se nyní mohli více držet v bezpečí domova a vyhýbat se větším událostem, například vánočním trhům.

Pohroma nehrozí, ukazuje historie

Hlavní ekonom německé banky Commerzbank Jörg Krämer upozornil, že ani teroristické útoky z 11. září výrazněji nepoškodily ekonomiku Spojených států. „Teroristům se nepodaří poškodit hospodářské základy Západu,“ prohlásil. Německý svaz velkoobchodníků a exportérů BGA nicméně upozornil na možné negativní dopady posílení hraničních kontrol v důsledku boje proti terorismu. „Otevřené hranice v Evropě výrazně přispívají k blahobytu,“ uvedl mluvčí BGA.

Páteční teroristické útoky v Paříži se řadí k nejhorším v Evropě za nejméně 15 let. Podle posledních údajů při nich zahynulo více na 130 osob a přes 350 bylo zraněno.

¨