Francouzské volby zmátly Iry

Irské hlavní město Dublin, pohled na řeku Liffey

Irské hlavní město Dublin, pohled na řeku Liffey Zdroj: profimedia.cz

Už za tři týdny půjdou Irové k volebním urnám, aby rozhodli, jestli se jejich země připojí k fiskální unii, nebo zůstane vně spolu s Českem a Velkou Británií. Odbojnost, s níž Irové před pár lety odmítli Lisabonskou smlouvu, která pak prošla až napodruhé, je ta tam. Teď chce většina lidí hlasovat pro. Dostali tvrdou lekci finanční krizí. Vědí, že Evropu potřebují. Jenže po vítězství Françoise Hollanda v prezidentských volbách ve Francii se vše komplikuje.

Hollande chce smlouvu o fiskální unii upravit – hlavně přidat podporu růstu. Německá kancléřka Angela Merkelová je tvrdě proti. A Irové nevědí, co od nich Evropa očekává. Mají smlouvu schválit s tím, že nevědí, co vlastně podepisují, nebo ji odmítnout, protože bude brzy nová? Irské dilema ilustruje chaos, v němž se unie ocitla po francouzských a řeckých volbách.

Co přesně chce François Hollande ve smlouvě o rozpočtové odpovědnosti měnit, to se irský premiér Enda Kenny i zbytek Evropy dozví nejspíš až 23. května na mimořádné neformální večeři v Bruselu, kterou bleskově svolal prezident Herman Van Rompuy.

Irové jdou k referendu týden poté. To je příliš krátká doba na to, aby se stihly k fiskální kompaktátě připojit nějaké dodatky. Je tedy jasné, že pokud se referendum uskuteční, Irové budou hlasovat o smlouvě, která se nejspíš časem změní. Odklad referenda na pozdější datum ale irská vláda v pondělí razantně odmítla.

„Pokud rozhodnutí odložíme, odradíme tím lidi, kteří chtějí v Irsku investovat, a to rozhodně nechceme,“ řekl deníku Wall Street Journal vicepremiér Eamon Gilmore.

Výsledku francouzských a řeckých voleb se naopak snaží využít opozice, která v něm vidí odmítnutí úsporných opatření, a tedy i fiskálního paktu. „Víkendové volby otřásly pro úspornými silami napříč Evropou. Irské ne v referendu posílí tábor těch, kteří hlasují pro pracovní místa a růst,“ uvedla Mary Lou McDonald z levicové národovecké strany Sinn Féin.

Většina Irů je připravena fiskální unii v referendu podpořit a „ano“ masivní kampaní podporuje i Kennyho vláda a zástupci velkých firem. Zelený ostrov je závislý na penězích z evropského záchranného fondu ESM. Pokud by Irové fiskální unii, která členům přikazuje rozpočtovou disciplínu, odmítli, odřízli by se tím od peněz Evropské unie.

„Zabránilo by nám to získání druhé části záchranné pomoci. I kdyby druh,bailout‘ nebyl životně nutný, je to pořád levnější způsob, jak sehnat peníze, než hledat je na finančních trzích,“ uvedl již dříve pro deník E15 Frank Barry, profesor ekonomie z dublinské Trinity College.