Francouzští boháči utíkají před socialistou Hollandem do Londýna

Londýnská čtvrť Kensington-Chelsea je mezi bohatými oblíbená.

Londýnská čtvrť Kensington-Chelsea je mezi bohatými oblíbená.

Olympijský atletický stadion a věž Orbit se vypínají nad moře střech východního Londýna, který byl dosud chudou čtvrtí dílen a skladišť.
Rozhodnutí britského hlavního města postavit právě tady, ve čtvrtích Hackney, Stratford a Newham většinu staveb pro letošní olympiádu čtvrť zvedlo. V bývalých skladištích v Hackney jako houby po dešti vyskákaly kavárny městského typu.
Bydlí tu hlavně mladí lidé. Tahle dívka v kavárně vyspává kocovinu.
Další z mnoha nových kaváren v Hackney. V budově byly kdysi montovny a dílny, pak ateliery. Když byla cena moc vysoká i pro umělce, přišla britská střední třída.
Další kavárnička, která právě otevírá a její majitel. Procesu přeměny z chudé, industriální na trendy čtvrť se říká gentrifikace.
23
Fotogalerie
Ze strachu, že přijdou o své peníze, utíká čím dál tím více francouzských boháčů z Francie do Londýna. Nový socialistický prezident Francois Hollande se totiž netají s tím, že zvedne daně právě bohatým. Na druhé straně kanálu francouzské milionáře vítají s otevřenou náručí, píše britský zpravodaj deníku Welt.

Charlie Bubear je fanouškem nového francouzského prezidenta Hollanda. „Od chvíle, kdy Hollande v předvolebním boji slíbil zavést daň pro bohaté, u mě movití Francouzi skupují boudy,“ říká Bubear. Bouda ale není úplně trefný výraz pro to, co tento realitní makléř prodává.

"Boudy" za 180 milionů

Šestatřicetiletý makléř v dobře padnoucím obleku pracuje pro britskou realitní společnost Savills, která sídlí v londýnské čtvrti Chelsea. Kancelář nabízí domy od jedné do šesti milionů liber, tedy v cenovém rozpětí 30 až 180 milionů korun.

V jedné z těchto vil Bubear právě stojí. Viktoriánský řadový dům o pěti patrech, čerstvě opravený s novým výtahem, uvnitř vybavený designovým nábytkem, ušlechtilými koberci a mramorem. Cena: 5,6 milionů eur. O objekt projevila zájem francouzská rodina. „Muž je bankéř, který se od svého zaměstnavatele nechal přeložit z Paříže do Londýna,“ říká makléř.

Přečtěte si REPORTÁŽ E15 z východního Londýna, kde za dva týdny začnou olympijské hry:

Ze špinavých skladů se zrodila nablýskaná olympijská vesnice

Do britského hlavního města prchají boháči z celé Evropy. Od vypuknutí evropské krize nevydělalo žádné druhé město tolik jako Londýn na strachu majetných o svůj kapitál. To se projevilo na cenách: ceny luxusního bydlení v nejlepších částech města stouply v loňském roce o rekordních 14,5 procenta.

Hollandova socialistická daň

Nemovitostí v hodnotě vyšší než 18 milionů eur se prodalo dokonce o 18,6 procent víc. Ve vodách, které dříve patřily hlavně Rusům, Arabům a Číňanům, se vloni objevili bohatí Řekové, Italové a Španělé. Londýn stále platí za bezpečný přístav pro kapitál.

Od té doby, co francouzský prezident Francois Hollande v předvolebním klání vyhlásil bohatým válku, se do skupiny zájemců o londýnské luxusní nemovitosti přidala další národnost: Francouzi. Dělá jim totiž obavy plán socialistického prezidenta uvalit na lidi s příjmem nad milion eur 75 procentní daň. Invazi bohatých Francouzů potvrzuje i další realitní kancelář Knight Frank.

„Od chvíle, kdy Hollande představil daň pro bohaté, stoupla poptávka Francouzů po luxusních nemovitostech o 30 procent,“ řekla Weltu analytička realitní kanceláře Grainne Gilmore.

Hon na čarodějnice

Britský premiér David Cameron vycítil v příchodu socialistů k moci ve Francii příležitost pro ekonomiku země, když před nedávnem pozval francouzské firmy, ať se do Británie přestěhují. Nabízí jim „červený koberec,“ řekl doslova. Médii kolovaly neoficiální zvěsti o odchodu kosmetického výrobce L’Oréal, firmy Technip nebo ropného koncernu Total. Firmy ale zprávy popírají.

O masovém exodu lidí zatím nemůže být řeč, ale jedno je jisté: bohatí Francouzi se poohlížejí po daňových zákonech v zemích jako je Belgie, Británie a Švýcarsko a jakým způsobem by do těchto zemí mohli přesídlit.

Daň pro bohaté má vstoupit v platnost na podzim. Experti se ale domnívají, že zákon narazí na ústavu a zaveden nebude. Nejde ale jen o daň samotnou – hodně lidí má pocit, že ve Francii vůči bohatým začalo něco jako hon na čarodějnice. V Británii je veřejnost vůči bohatým naopak výrazně přátelštější, říkají Francouzi, kteří už déle bydlí v Londýně. Cameronův předchůdce Gordon Brown přitom také přišel s daní pro bohaté ve výši 50 procent, tu ale Cameron snížil na 45 a má klesnout až na 40 procent. Hollande naopak chystá daň ve výši 43 až 45 procent už od příjmu přes 150 tisíc eur.

Británie má ale i další výhody: zatímco ve Francii je firemní daň 33,3 procenta, ve Spojeném království jenom 24. Také náklady na zaměstnance jsou ve Francii dvakrát vyšší.