Globální ekonomika trne: Čína loni rostla nejpomaleji od roku 1999

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,8 procenta, což byl nejpomalejší růst od roku 1999. V posledním čtvrtletí loňského roku se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí v řadě.
Navíc jsou údaje o něco lepší, než čekali analytici. Na konci roku hospodářství nakoply investice do infrastruktury a zlepšení zahraničního obchodu.
Čína je druhou největší ekonomikou světa. Slabý růst země by mohl mít negativní dopad i na další ekonomiky, protože může znamenat, že se sníží poptávka po technologiích a spotřebním zboží z USA a Evropy, průmyslových komponentech vyráběných v dalších asijských zemích a železné rudě, mědi, ropě a dalších komoditách z Austrálie, Brazílie a Afriky.
Přesto výsledky nejsou tak varovné, jak by se na první pohled zdálo. Analytici totiž v anketě agentury Reuters počítali za celý rok s růstem čínského HDP o 7,7 procenta, tedy o desetinu procentního bodu nižším. Ve čtvrtém čtvrtletí počítali se zvýšením HDP o 7,8 procenta, ekonomika v reálu přidala 7,9 procenta. Ve třetím čtvrtletí vzrostla jen o 7,4 procenta.
Pro srovnání: největší evropská ekonomika - Německo - loni podle předběžných údajů vzrostla o 0,7 procenta, což je výrazné zpomalení proti roku 2011, kdy hrubý domácí produkt vykázal tříprocentní růst.
10
Fotogalerie
Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,8 procenta, což byl nejpomalejší růst od roku 1999. V posledním čtvrtletí loňského roku se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí v řadě. Navíc jsou údaje o něco lepší, než čekali analytici. Na konci roku hospodářství nakoply investice do infrastruktury a zlepšení zahraničního obchodu.

Čína je druhou největší ekonomikou světa. Slabý růst země by mohl mít negativní dopad i na další ekonomiky, protože může znamenat, že se sníží poptávka po technologiích a spotřebním zboží z USA a Evropy, průmyslových komponentech vyráběných v dalších asijských zemích a železné rudě, mědi, ropě a dalších komoditách z Austrálie, Brazílie a Afriky.

Přesto výsledky nejsou tak varovné, jak by se na první pohled zdálo. Analytici totiž v anketě agentury Reuters počítali za celý rok s růstem čínského HDP o 7,7 procenta, tedy o desetinu procentního bodu nižším. Ve čtvrtém čtvrtletí počítali se zvýšením HDP o 7,8 procenta, ekonomika v reálu přidala 7,9 procenta. Ve třetím čtvrtletí vzrostla jen o 7,4 procenta. Pro srovnání: největší evropská ekonomika - Německo - loni podle předběžných údajů vzrostla o 0,7 procenta, což je výrazné zpomalení proti roku 2011, kdy hrubý domácí produkt vykázal tříprocentní růst.

Podle údajů čínského statistického úřadu začíná oživovat export, ten byl v prosinci meziročně vyšší o 14 procent, silnější je průmyslová výroba, maloobchodní prodeje i investice do fixních aktiv. Zdá se tedy, že se Pekingu podařilo proexportní politikou opět povzbudit růst, aniž by se zároveň zažehla hrozba příliš vysoké inflace.

„Čína našla zlatý bod. Posílila růst, ale ten není tak silný, aby vyvolal inflační obavy. To je perfektní pro kapitálové obchody,“ uvedl pro Reuters Dariusz Kowalczyk, odborník na asijské trhy z Crédit Agricole.

Vývoj růstu čínského HDP

Vývoj růstu čínského HDPVývoj růstu čínského HDP | tradingeconomics.com

Zpomalení čínského ekonomického růstu nejprve způsobila vláda, která se pokusila ochladit rozkvět realitního trhu a zvyšující se inflaci. Situace se však zhoršila nečekaným poklesem poptávky po čínském vývozu, který ohrožuje i pracovní místa. Vláda se proto snaží omezit závislost na vývozu.

Peking loni posílil investice do infrastruktury a poskytl pobídky, které měly spotřebitele přimět k nákupu energeticky úsporných domácích spotřebičů. Nejvyšší představitelé Číny varovali, že globální ekonomické problémy budou možná trvat déle, než se čeká, slíbili však, že budou dělat vše, aby udrželi v letošním roce stabilní růst. Ekonomická stabilita je důležitá pro budoucího nového premiéra a prezidenta, kteří se ujmou funkcí v březnu.

Světová banka tento týden snížila odhad růstu čínské ekonomiky pro letošní rok na 8,4 procenta z předchozích 8,6 procenta. Analytici očekávají, že se HDP letos zvýší nejméně o osm procent. Varují však, že oživení může ohrozit pokles obchodu nebo pokud se komunistické vládě nepodaří udržet růst investic.