Grexit, geuro, drachmy, lepta: loučení Řecka s eurem se blíží

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Banky dávají setrvání Řecka v eurozóně týdny, jazýčkem na vahách je řecké veřejné mínění. Společná evropská měna spadla vůči dolaru na 22měsíční dno.

Natvrdo počítá s odchodem Řeků z měnové unie, pro který se vžilo označení Grexit, pojišťovací parket Lloyd’s of London. „Pokud opustí Řekové euro a začnou používat drachmu, jsme připraveni přepnout z účtování v eurech na multiměnové vypořádání obchodů,“ prohlásil pro Sunday Telegraph výkonný ředitel Richard Ward.

Jasno mají i Němci. Deutsche Bank doporučila Aténám zavedení slabší paralelní měny geuro, jež by zlevnila vývozy a dodala ekonomice na konkurenceschopnosti. Commerzbank označila rozluku s Řeckem za příkaz doby.

„Pravděpodobnost, že se vrátí drachmy a lepta, stoupla na 50 procent,“ konstatovala ostatně už v únoru londýnská Citigroup. V květnu začaly přechod na starou měnu řešit Bank of America a Merrill Lynch. Na plánu B už pracují i švýcarská vláda, francouzské banky, Evropská centrální banka a Evropská komise, prosáklo z dobře informovaných zdrojů.

Signál, že by 17. června mohly v Řecku přece jen uspět proevropské strany, zúročilo včera euro. Dočasně poskočilo nad hranici 1,26 vůči dolaru. Vzápětí zamířilo dolů. K sedmiprocentní metě dlouhodobé neudržitelnosti vyletěly zato výnosy ze španělských dluhopisů. Vyšroubovala je zpráva o nutnosti dolít 19 miliard eur do ztrátové skupiny Bankia.

Plán A, spočívající v řeckém setrvání v měnové unii, zatím žije. „Mojí prioritou je, aby Řecko v eurozóně zůstalo,“ netají se člen vedení ECB Jörg Asmussen. Pozorovatelé doporučují taková slova nepřeceňovat. V překladu pro ně znamenají, že o to čileji se chystá opak, zmíněný plán B.

Nevybíravými slovy zaútočil na Řecko MMF. „Pomozte si sami a plaťte daně,“ vzkázala ředitelka Christine Lagardeová. EU a fond půjčily dosud Aténám 145 miliard eur.

Splatnost řeckých dluhopisůSplatnost řeckých dluhopisů | E15

Optimismus panuje ohledně budoucnosti euroklubu. „Při pečlivém managementu se dá řecký exit zvládnout,“ míní Deutsche Bank. Podobně to vidí Ward z Lloyd’s of London. „Nemyslím si, že by rozloučení s Řeckem znamenalo kolaps eurozóny. „Přesto se o Evropu docela bojím,“ podotkl.

Německo nemá pochyb: Řekové musí z kola ven. Je o tom přesvědčeno 60 procent respondentů, na něž se obrátila veřejnoprávní televize ZDF. Řekové by naopak u eura rádi zůstali, a to ze 78 procent. Za předpokladu, že by nemuseli šetřit podle pokynů Bruselu a MMF. Jenže tudy cesta nevede, protože při záchraně platí zásada „peníze za škrty“.