Hongkong přísně trestá pašování dětského mléka do Číny

Hongkong.

Hongkong.

Hongkong již zadržel téměř tři desítky lidí, z toho 19 bylo občanů pevninské Číny, kteří od minulého pátku porušili zákon týkající se vývozu zboží. Všechny případy se týkají značkového dětského sušeného mléka. Důvodem velkéko zájmu o sušené mléko z Hongkongu je čínský skandál z roku 2008. Tehdy úřady odhalily, že někteří domácí výrobci do dětské výživy přidávali melanin. Ten se používaným obvykle při výrobě plastických hmot.

Přes veškerá ujištění úřadů řada Číňanů ani dnes nevěří, že prášek vyráběný na území pevniny je zcela nezávadný. Právě z těchto důvodů se rodiče kojenců žijících v provinciích sousedících s Hongkongem snaží pořídit si co největší zásoby právě nákupem v Hongkongu. Někteří tak činí i prostřednictvím různých překupníků. Mezi zadrženými „pašeráky“ byla i 47letá žena, která se snažila vyvézt dohromady 11 plechovek. Devět z nich ji celníci zabavili. Dotyčná dostala také pokutu ve výši 5 tisíc HKD (12 670 korun).

Hongkongská vláda začala prodej plechovek a hlavně jejich vývoz přes hranice regulovat. Důvodem byla nespokojenosti domácích obyvatel, kteří začínali právě kvůli nájezdu zákazníků z pevniny pociťovat jeho nedostatek v obchodech. Podle nových pravidel, jež vstoupily v platnost letos 1. března je dovoleno vyvézt z Hongkongu pouze dvě plechovky sušeného dětského mléka, každá o váze maximálně 1,8 kg na osobu starší 16ti let. Narušitelům hrozí pokuta ve výši 500 tisíc hongkongských dolarů (1 milion 267 tisíc Kč) a až dva roky vězení.

Zatímco Hongkong dětské sušené mléko importuje ze zahraničí od známých světových firem, někteří čínští producenti přidávali v minulosti do ředěného mléka průmyslovou látku melamin, aby zvýšili obsah dusíku a při testech zamaskovali nízký obsah bílkovin. Do skandálu bylo zapleteno přes dvacet společností, které musely stáhnout své výrobky z prodeje. Melamin poškozoval dětem ledviny. Podle oficiálních údajů z prosince 2008 bylo postiženo 294 tisíc dětí, z nichž šest zemřelo.

V roce 2009 čínský soud odsoudil kvůli aféře k trestu smrti dvě obviněné osoby a to včetně ředitele továrny, která melamin vyráběla.