VIDEO: Austrálie zažívá nejhorší požáry za poslední roky

Video placeholde
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
16
Fotogalerie

Australská vláda vyzvala zhruba čtvrt milionu obyvatel k evakuaci před požáry, jejichž nebezpečí umocňuje nová vlna veder spojená se silným větrem. V očekávání zhoršení situace byla povolána armáda, uvedl podle agentury Reuters premiér Scott Morrison. Podívejte na shrnutí událostí v Austrálii prostřednictvím videa, které se zobrazí pod titulkem článku.

"Konec krize a této katastrofy je stále hodně daleko," prohlásil australský premiér. Po poklesu teplot a mírném dešti z minulých dnů slibuje předpověď teploty opět přes čtyřicet stupňů a očekává se, že vát bude vítr o rychlosti více než 90 kilometrů v hodině. To vyvolává obavy, že by se oheň mohl na mnoha místech opět vymknout kontrole.

Úřady poslaly čtvrt milionu obyvatel ve státě Viktorie SMS zprávy s výzvou k evakuaci. Další lidé se mají přesunout do bezpečí ve státech Nový Jižní Wales a Jižní Austrálie, úřady však v tomto případě nesdělily, kolika osob se bude evakuace týkat.

V Novém Jižním Walesu zůstávají u pobřeží dvě lodi, které jsou připraveny evakuovat obyvatele v případě, že to bude nutné. Vrtulníky přivážely zásoby a nezbytné vybavení do obcí ohrožených ohněm. V tomto státě momentálně hoří 134 požárů, z nichž 53 se dosud nepodařilo dostat pod kontrolu.

Proč kontinent hoří, jaké důsledky budou požáry mít a jak souvisejí s problematikou změny klimatu? Analýzu přinesl server Reflex.cz >>>