Hraniční kontroly v únoru neskončí, Německo je prodlouží na neurčito

Německá policie

Německá policie Zdroj: CTK

Německo prodlouží na neurčito kontroly, které loni zavedlo na hranicích kvůli uprchlické krizi. V rozhlasové stanici MDR to řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Německá policie hlídá hranice od září, kdy se prudce zvýšil počet přicházejících běženců, dosud se počítalo s ukončením kontrol v polovině února.

Země, které jsou součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, mohou tyto kontroly obnovit ve výjimečných případech, kdy může být ohrožena jejich bezpečnost nebo veřejný pořádek. Podle evropských smluv je možné kontroly zavést na 30 dní s možností prodlužování, zároveň je nutné informovat o tom ostatní země Evropské unie a Evropskou komisi.

Hrozí miliardové škody

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) varovala před následky pokračujících hraničních kontrol. „Kvůli zácpám, čekání, dodatečné byrokracii nebo kvůli nutné úpravě dodavatelského řetězce a delšímu skladování mohou náklady pro německé hospodářství rychle vyrůst až na deset miliard eur (270 miliard korun) ročně,“ uvedl Martin Wansleben z DIHK.

Před uzavřením hranic varuje i Německý odborový svaz (DGB). „Otevřené hranice jsou tepny evropské ekonomiky. Nesmí být ucpány,“ řekl šéf DGB Reiner Hoffmann. V souvislosti s hraničními kontrolami zaznívají od německých odborů obavy ze zániku pracovních míst.

Hlídky uspěly

„Nyní nevidím okamžik, kdy by bylo možné kontroly ukončit,“ řekl de Maiziére. Zároveň však podotkl, že národní řešení nemůže být klíčem pro vyřešení uprchlické krize. Podle něj je třeba zajistit ochranu vnějších hranic Evropské unie, ve spolupráci s Tureckem omezit cesty uprchlíků přes Egejské moře a zlepšovat podmínky v krizových zemích, aby lidé neměli takovou motivaci vydat se na cestu do Evropy.

Ministr také uvedl, že Německu se nyní daří na hranicích registrovat všechny běžence a na rozdíl od konce minulého roku už nerozděluje mezi spolkové země běžence, kteří zatím zaregistrováni nebyli. „Také vracíme zpátky lidi, kteří nemají žádné platné doklady a nechtějí v Německu požádat o azyl,“ řekl.

Sobotka: Prodloužení kontrol se ČR nově nedotkne
Rozhodnutí Německa prodloužit kvůli migrační krizi na neurčito kontroly na hranicích se Česka nijak nově nedotkne, protože jde o věc, která funguje už několik měsíců, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Soudí, že v německé situaci je prodloužení kontrol logické rozhodnutí, protože proud uprchlíků se během zimy zmenšil jen částečně.

„Já si myslím, že se nás to nijak nově nedotkne, protože to je věc, která už tady je několik měsíců. My jsme na ni před několika měsíci reagovali tím, že intenzivněji kontrolujeme situaci na jižních hranicích s Rakouskem a Německem,“ uvedl premiér. Vláda je podle něj připravena podle vývoje situace reagovat zesílením kontrol. Doufá však, že to nebude zapotřebí a že se podaří uskutečnit potřebná opatření v Řecku a Turecku tak, aby se posílila ochrana vnější schengenské hranice.

Na česko-německém pomezí byly ty kontroly velmi sporadické. Němci velice dobře vědí, že přes české území téměř žádní migranti nejdou,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie podle něj za poslední tři dny zachytila tři migranty a v detenčních zařízeních je v současné době 95 lidí. „To znamená, že ten trend zatím není pro Českou republiku nijak fatální,“ míní.

Pokud nepůjde o drakonická opatření na německo-rakouské zelené hranici, nepředpokládá, že by se proud migrantů otočil. „Pokud by nějaká migrační vlna přišla a znovu říkám, že to nepředpokládám, tak jsme připraveni a ve lhůtě do pěti hodin posílíme a vyztužíme česko-rakouskou hranici policisty a vojáky tak, jak jsme to nacvičovali,“ dodal Chovanec.

Podle něj je však nutné počet přicházejících uprchlíků dál výrazně snížit. „V lednu jich v průměru přichází výrazně méně, někdy i méně než 2000 denně. Pořád to ale ještě není dost, navíc se tady projevuje efekt zimy (kdy běženců přichází méně),“ řekl de Maiziére.

Na zpřísnění postoje k běžencům dlouhodobě apeluje Bavorsko, přes jehož území přichází do Německa většina uprchlíků, nyní se k největší spolkové zemi připojilo i Sasko. „Musíme zintenzivnit zajištění vlastních hranic,“ řekl agentuře DPA saský premiér Stanislaw Tillich. „Je důležité rychle snížit počet přicházejících běženců. Dosáhli jsme hranice možností zajistit pro tyto lidi ubytování,“ uvedl.

Kolony se netvoří

Na hranici s Českem se německé policejní kontroly údajně výrazněji neprojevují. Podle policejní mluvčí Karlovarského kraje Zuzany Týřové jsou kontroly jen namátkové a nezpůsobují zdržení. Podobně i starostové hraničních měst jako je Cheb. „Byl jsem v Německu v posledních dnech několikrát a žádné kolony nevznikají,“ řekl starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

Spíše jen náhodné kontroly, které ale nijak nezdržují provoz na hlavních tazích z Plzeňského kraje, provádějí němečtí policisté na hranicích u Folmavy na Domažlicku i u Rozvadova na Tachovsku. Podle policistů z Domažlicka si němečtí kolegové vybírají ke kontrolám náhodná nebo nějakým způsobem podezřelá auta. Na místě jsou 24 hodin, žádné zdržení ale kvůli tomu na hranicích nevzniká. Také žena z Domažlicka, která do Německa jezdí za prací, v posledních dnech žádné zdržení nezaznamenala.

Podobné je to v Rozvadově, potvrdili řidiči, kteří přes přechod opakovaně jezdí. „Nějaké kontroly jsou, ale spíš jen namátkově, určitě se žádné fronty nedělají a na vjezd do Německa se nečeká,“ potvrdil pracovník jedné z firem, které v místě bývalého dálničního hraničního přechodu v Rozvadově působí.

Miroslav Zámečník: Nesnesitelná lehkost odepisování Evropy