Hrozba Brexitu pracovní trh neomezuje

Londýn, ilustrační foto

Londýn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Blížící se červnové referendum a možný odchod Velké Británie z Evropské unie by ostrovnímu pracovnímu trhu neměl uškodit. To navzdory tomu, že v únoru počet nabízených volných míst oproti lednu poklesl o pět procent.

Podle společnosti CV Library je běžné, že v únoru přichází zpomalení růstu či dokonce pokles volných míst a není třeba panikařit kvůli možnému odchodu z EU. Únorový pokles přišel po lednovém růstu o více než 43 procent. „Je typické, že v únoru vidíme pokles, protože firmy se do nabírání nových zaměstnanců vždy opřou v lednu po prosincovém zpomalení,“ uvedl Lee Biggins, zakladatel webu CV Library. „Nebylo realistické si myslet, že trh by mohl pokračovat lednovým tempem. My vždy očekáváme, že trh v únoru poklesne. Ekonomika se nemusí bát podle nás je pracovní trh o poznání silnější než byl před rokem.“

CV Library totiž hlásí meziroční nárůst 18,6 procenta ve srovnání s loňským únorem. Biggins dodal, že je potřeba se věci dívat v souvislostech a neskákat k závěru, že kvůli referendu zažívá pracovní trh propad či zamrznutí.

Před několika týdny přitom personální společnost Hays varovala, že britský pracovní trh zažívá kvůli zmrazení najímání nových pracovníků. Zpráva konkurenční ManpowerGroup Solutions naopak potvrzuje pohled CV Library. ManpowerGroup tvrdí, že britský pracovní trh je na tom nejlépe za několik let.

Zajímavým trendem je také přijímání pracovníků mladších 25 let, protože pro ty starší začně brzo platit vyšší minimální mzda. Někteří analytici také přišli s teorií, že referendum naopak přijímání zaměstnanců zrychluje v sázce na to, že v případě odchodu Velké Británie z EU budou moci občané jiných zemí, kteří v Británii již pracují, na ostrovech zůstat.