Hrozba snížení ratingu eurozóně politiky rozčílila i namotivovala

Standard & Poor's

Standard & Poor's

Bezprecedentní krok mezinárodní agentury Standard & Poor's, která pohrozila snížením ratingu 15 zemím eurozóny včetně Německa, vyvolal rozdílné reakce od evropských politiků. Německá kancléřka a francouzský prezident reagovali spíše zdrženlivě. Vedle toho pak zní názory, že ratingové agentury začínají stále víc využívat hodnocení států jako nástroje k ovlivňování politických rozhodnutí; tak zmínky o tom, že by varování mohlo pomoci Evropu v boji proti krizi stmelit.

Angela Merkelová se varování ratingové agentury snažila bagatelizovat a na dotaz novinářů pouze řekla, že je na zodpovědnosti každé ratingové agentury, jaká činí rozhodnutí. Lídři Evropské unie podle kancléřky na chystaném summitu učiní taková rozhodnutí, aby si získali zpět důvěru. „Já jsem vždy říkala, že je to běh na dlouhou trať,“ řekla. Eurozóna je prý na cestě ven z finanční krize.

Hrozba ratingové agentury byla o to překvapivější, že přišla jen krátce po schůzce mezi Sarkozym a Merkelovou. Úřad Nicolase Sarkozyho ale k tomu podotkl, že rozhodnutí agentury padlo už minulý týden, ještě před jednáním Berlína s Paříží i před oznámením razantních úspor v Itálii.

S&P uvedla, že vyčká na konec týdne, kdy se má konat klíčový summit lídrů eurozóny. Výsledek summitu pak vezme v úvahu při revizi ratingových známek.

Noyer: Ratingové agentury se snaží ovlivňovat politiku

Radikálnější postoj vůči ratingové agentuře zaujal člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Christian Noyer. Podle něho je otázkou, zda agentura svým postojem k dluhové krizi v eurozóně tak trochu nepřispívá. Dodal, že její metody pro odhady úvěruschopnosti vlád mají čím dál více politický charakter. Francii prý nebude nikdo vyzývat, aby podpořila svůj bankovní systém.

„Ratingové agentury byly v roce 2008 jedním z motorů krize. Stávají se motorem i za současné krize? To je ta správná otázka, o které bychom teď všichni měli přemýšlet,“ řekl Noyer.

Varování může zmobilizovat vůli ke změnám, tvrdí část politiků

Rozpočtový expert německých vládních konzervativců Norbert Barthle naopak řekl, že varování ratingové agentury by mohlo mít i příznivé dopady. Mohlo by podle něj přispět k tomu, že Merkelová a Sarkozy budou schopni své návrhy realizovat a vynutit si rozpočtovou disciplínu ve všech 17 zemích eurozóny.

Berlín se s Paříží dohodl mimo jiné na podpoře centralizace rozpočtů a prosazení změny smlouvy o Evropské unii, která má začít směřovat k fiskální unii.

Optimisticky mluvil i slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Podle něj Standard & Poor's ke snížení ratingu nakonec nepřistoupí. „Pokud bude ten návrh (Francie a Německa) přijat, a já si myslím, že přijat bude, pak by to měl být dostatečný signál,“ řekl Mikloš.

Nižší rating nemusí vždy znamenat zdražení úvěrů

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. V případě státních ratingů je to klíčový parametr pro plánování rozpočtu a dluhové služby. Snížení ratingu ale nemusí automaticky znamenat růst nákladů na nové půjčky. Například Spojené státy si po srpnovém snížení ratingu půjčují dokonce levněji. Vliv totiž hraje i to, jakou má dlužník historii.

Trhy byly do určité míry připraveny na to, že by o nejvyšší rating mohla přijít Francie, nikdo však nečekal, že by stejný osud mohl postihnout i Německo.