Hvězda boxera Klička stoupá, jeho strana začíná vést opozici

Členové ukrajinské nacionalistické strany Svoboda

Členové ukrajinské nacionalistické strany Svoboda Zdroj: ctk

Ukrajinská opozice stále více spojuje síly k porážce vládnoucí Strany regionu v parlamentních volbách, což by oslabilo i pozici prezidenta Viktora Janukovyče. Poté, co se před časem strana Vlast (Baťkivščyna) expremiérky Julije Tymošenkové dohodla s Frontou změn Arsenije Jaceňuka na společné kandidátce, kývl na spolupráci i boxer Vitalij Kličko. Jeho strana Udar podle některých průzkumů Vlast předstihla, a je tak v současnosti druhou nejsilnější stranou.

Úspěšný sportovec těží ze své popularity. „Když ho porovnáte s dalšími opozičními lídry, Kličko vyhrává. Je nový, splňuje všechny požadavky ukrajinského hrdiny – je velký, pohledný, mužný,“ uvádí na jeho adresu politolog Mychajlo Pohrebynskyj. Spekuluje se i o tom, že by v příštích prezidentských volbách mohl stanout proti Janukovyčovi. Kličkovo proevropské uskupení je vhodnou alternativou pro lidi znechucené stavem politiky, zvlášť když často hovoří o potírání korupce. Boxer se ale přesto nevyhnul kritice za to, že do svého týmu přivedl i staré známé tváře.

Udar v neděli oznámil, že stáhne 26 kandidátů v jednomandátových okruzích, aby Vlasti v hlasování 28. října nekonkurovali. Dalších šest bylo škrtnuto ve prospěch nezávislých uchazečů. O pár hodin později Baťkivščyna uvedla, že na oplátku do klání nevyšle 26 uchazečů v obvodech, kde má větší šanci Kličkova partaj. Kooperace mezi dvěma hlavními opozičními stranami má ale k ideálu daleko.

Uskupení, jež mají šanci dostat se do parlamentuUskupení, jež mají šanci dostat se do parlamentu | E15

Většinovým systémem se bude rozhodovat o 225 mandátech, prostor pro spolupráci je tedy mnohem širší. Vězněná Tymošenková z charkovské nemocnice vzkázala, že je potřeba, aby v každém obvodě kandidoval pouze jeden opoziční uchazeč. „Osvobozenecká válka předpokládá oběti,“ uvedla.

Čtěte také:

Pavla Palaščáková: Všichni proti jednomu

Polský vyzyvatel Klička může bít soupeře, aniž na něj dosáhnou

Medveděv: Věznění Tymošenkové je nepřijatelné

Vlast také nabídla povolební spolupráci nacionalistické Svobodě, která má šance jen na západě země a vstup do parlamentu jí předpovídají jen některé sondy. Podle strany by měl být součástí společného programu pokus o odvolání Janukovyče. O víkendu stáhla svoji kandidátku rovněž národnostně laděná Ukrajinská platforma Sobor a vyzvala lidi, aby nehlasovali pro představitele současné vlády.

Oleksandr Vyšňak z ukrajinské Národní akademie věd se přesto domnívá, že vládnoucí partaj získá ve 450členném parlamentu 200 mandátů. Vlast, Udar a Svoboda podle něj dají dohromady 160 až 170 křesel. „To je můj předpoklad v případě, že volby budou férové. Pokud je zfalšují, dostane Strana regionů ještě víc,“ podotkl.

Arsenij JaceňukArsenij Jaceňuk | ctk

Arsenij Jaceňuk (38)

Fronta změn

Právník a ekonom toho přes svoje mládí už v politice stihl hodně. Byl ministrem hospodářství, zahraničí, předsedou parlamentu, zúčastnil se prezidentského klání. Vzhledem k tomu, že vězněná expremiérka Julija Tymošenková nemůže kandidovat, je v současnosti hlavní tváří spojené opozice. Obrýlený intelektuál je naprostým Kličkovým protipólem. Občas dokonce dostává přídomky jako „maminčin mazánek“ nebo „cuceňuk“ (z ukrajinského výrazu pro štěně).

Vitalij KličkoVitalij Kličko | ctk

Vitalij Kličko (41)

Udar

Boxerský šampion v těžké váze s doktorátem z kyjevské univerzity už také jisté politické zkušenosti má. V roce 2006 kandidoval na post kyjevského starosty. Vedl si poměrně dobře, skončil druhý. O dva roky si souboj zopakoval. V roce 2010 se „dr. železná pěst“ stal předsedou strany Udar (Úder), což je zkratka Ukrajinské demokratické aliance pro reformu. Je nejen pro vstup do Evropské unie, ale také do NATO. Jeho hlavním sloganem je větší transparentnost ukrajinské politiky.

Spravedlivé volby?

Z aktuálního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že jen devět procent Ukrajinců věří, že blížící se volby budou zcela férové. Přibližně třetina dotázaných se domnívá, že hlasování budou provázet dílčí porušení zákona, jež však nebudou mít podstatný vliv na výsledek. Necelá třetina je přesvědčena o tom, že volby budou zmanipulovány, a 16 procent dokonce očekává podvod. Falšování výsledků mají mimo jiné zabránit kamery ve volebních místnostech, úřady za ně z rozpočtu utratily miliardu hřiven. Někteří zástupci opozice jsou však k opatření skeptičtí a považují ho za mrhání peněz.

Volby s napětím sleduje zahraničí, hlavně EU. Představitelé takzvaného Výmarského trojúhelníku, tedy Německa, Francie a Polska, dali ale Kyjevu na srozuměnou, že spravedlivé klání je sice důležitou, ale ne jedinou podmínkou k podpisu asociační dohody mezi EU a Ukrajinou. Brusel podle nich také očekává, že země dosáhne výrazného pokroku ve sféře justice.