Hygge je mrtvé, ať žije lykke

Meik Wiking, autor slavné knížky o Hygge, přichází s dalším titulem a návodem, jak hledat štěstí. Kniha vyjde během několika následujících dní. Jota, doporučená cena 238 Kč.

Meik Wiking, autor slavné knížky o Hygge, přichází s dalším titulem a návodem, jak hledat štěstí. Kniha vyjde během několika následujících dní. Jota, doporučená cena 238 Kč. Zdroj: archiv firem

Je to hygge, je to lagom, ale může to být nebezpečné
2
Fotogalerie

Víc trendy zemi, než je Dánsko, v současnosti těžko pohledat. Do světa například v nedávné době úspěšně exportovalo „prostě šťastný způsob života“ neboli hygge, kterému se věnuje i stejnojmenný knižní bestseller. Trend i samotné slovo hygge, které se do češtiny překládá zhruba jako pohoda a nikdo jej neumí pořádně vyslovit, už učinily šťastnějšími řadu lidí. Minimálně prodejce dek, teplých ponožek a vonných svíček.

Je tu ale rok 2018 a každý, kdo chtěl, si už Hygge koupil, přečetl, osvojil, a tak bylo třeba vymyslet zase něco nového. Proto na začátku letošního roku přišlo lykke. Lykke v dánštině znamená štěstí a dnes už se z něj začíná stávat další takzvaný buzzword. Autor první knihy o hygge s příhodným jménem Meik Wiking letos vydal knihu podobného ražení, jen s tím rozdílem, že je laděná do oranžova a na jejím přebalu stojí právě slovo lykke.

Wiking, který je zároveň ředitelem Institutu pro výzkum štěstí, se tak zřejmě rozhodl, že pro nejšťastnější národ na světě – kterým Dánové mimochodem podle World Happiness Report už nejsou, protože je mezitím předběhli Norové – je slovo pohoda přece jen trochu málo. Kromě toho na základě svých studií došel k závěru, že šťastní nejsou jen Dánové, ale občas i lidé z jiných zemí. Ve své knize postavené na vědeckých základech se tak snaží objasnit, jak to tito výjimeční lidé vlastně dělají.

Pokud tak někdo cítí, že má ve svém životním štěstí jisté rezervy, může se knihou nechat inspirovat. Anebo mu možná bude stačit následující zjednodušení z úst samotného autora, podle kterého je nejvíc lykke město na světě pořád ještě Kodaň. „V pět odpoledne tady všichni odejdou z práce, sednou na kola a jedou domů, dvě hodiny si hrají s dětmi, udělají někomu cizímu radost, pak zapálí svíčky a usadí se ke sledování nějakého skandinávského thrilleru o psychopatickém pedofilovi na útěku,“ popisuje Wiking.