Index OSN: 830 milionů pracujících stále žije v chudobě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: b k via Flickr.com

Lepší zdravotní péče, dostupnost vzdělávání i omezení extrémní chudoby umožnily za posledních pětadvacet let zlepšení životních podmínek dvou miliard lidí. Pro další rozvoj jsou ale zásadní výzvy jako zaměstnanost, rovnoprávnost a dodržování pracovního práva, varuje aktuálně zveřejněná zpráva OSN mapující stav lidského rozvoje.

Rychlý technologický vývoj, prohlubující se globalizace, stárnoucí společnost i enviromentální výzvy podle ní rychle mění pojetí práce. A zatímco pro někoho to představuje nové příležitosti, pro druhé je to překážka.

Součástí zprávy OSN je tradičně i Index lidského rozvoje, podle kterého nezáleží jen na hospodářském růstu. Bere proto v potaz i tři základní dimenze lidského rozvoje – dlouhý a zdravý život, přístup ke vzdělání a životní standard. Na vrcholku žebříčku, který byl letos publikován už po pětadvacáté, se dlouhodobě drží Norsko, Austrálie nebo Švýcarsko.

Spojené státy americké si pohoršily o jednu příčku na osmé místo, Kanada sklouzla na deváté. Naopak na konci se umístil Niger, Eritrea, Burundi nebo Burkina Faso. Vzhledem k aktuálním událostem zažily nejstrmější pád Libye - o dvacet čtyři příček a Sýrie - o patnáct míst.

Index lidského rozvojeIndex lidského rozvoje | OSNVývoj indexu v jednotlivých částech světa

Pro budoucí vývoj je přitom podle autorů studie zásadní výzvou právě zaměstnání. Zhruba 830 milionů pracujících lidí totiž žije v chudobě a musí si vystačit s méně než dvěma dolary na den. Více než 200 milionů lidí, včetně 74 milionů mladých je nezaměstnaných a 21 milionů podstupuje nucené práce.

„Lidský pokrok se urychlí, když každý, kdo chce pracovat, bude mít tu možnost za slušných podmínek. Stále jsou ale v mnoha zemích lidé často vylučováni z placených prací nebo jsou placeni méně než jiní za stejnou práci,“ říká autor zprávy Selim Jahan.

Nerovnost pracovních podmínek

Závažným problémem je pak podle zprávy i nerovnost v pracovních podmínkách a výši odměn mužů a žen. Alarmující je také polarizovaný pracovní svět, který přináší globalizace a technologické změny. „Nikdy nebyl lepší čas pro to být vysoce kvalifikovaným pracovníkem. Naopak ale není dobrý pro to být nekvalifikovaným,“ popisuje Jahan.

A pracovníci podle něj čelí i dalším nejistotám: více než 60 procent zaměstnanců ve světovém měřítku pracuje bez smlouvy a pouze 27 procent světové populace je kryto komplexním sociální ochranou.

„Slušná práce přispívá k bohatosti ekonomiky i lidského života. Všechny země musí reagovat na výzvy v novém pracovním světě a využít příležitosti zlepšit životy a živobytí,“ uvedla na konferenci k představení studie v etiopské Addis Abebě programová administrátorka OSN Helen Clarková.

Přehled: Vývoj trhu práce za posledních dvacet let