Indiánské kmeny v USA a Kanadě se spojily v odporu proti ropovodu

Odpůrci stavby americko-kanadského ropovodu Keystone XL

Odpůrci stavby americko-kanadského ropovodu Keystone XL Zdroj: ctk/AP

Kanada investuje do výstavby nových ropovodů, aby své vývozce zbavila závislosti na americkém trhu
Země má sice bohatá naleziště ropy, ropovody však vedou přes Súdán, s nímž obyvatelé nového státu vedli mnohaletou občanskou válku.
ropovod
Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2735 kilometrů.
Ruský ropovod
9
Fotogalerie

Zástupci indiánských kmenů na obou stranách americko-kanadské hranice se dohodli na společném postupu proti plánovanému ropovodu Keystone XL, jehož stavbu bývalý prezident Barack Obama v roce 2015 zablokoval a jeho nástupce Donald Trump letos schválil.

Společná deklarace severoamerických indiánských kmenů bude podepsána ve středu v Calgary.

Ropovod budovaný nákladem osmi miliard dolarů má propojit kanadská naleziště s americkou Nebraskou, kde se napojí na existující síť ropovodů směřující na jih k texaským rafineriím. Obama projekt zastavil s ohledem na životní prostředí a Trump ho povolil s odkazem na potřebu nových pracovních míst a rozvoj americké ekonomiky. Několik amerických ekologických organizací Trumpovo rozhodnutí zažalovalo, na soudní verdikt se čeká.

Deklaraci o společném postupu dojednali představitelé organizace Blackfoot Confederacy sdružující kanadské domorodé kmeny a zástupci amerických indiánských kmenů Ponca a Great Sioux Nation. Dokument poukazuje na letitá práva domorodého obyvatelstva Severní Ameriky a shrnuje argumenty proti stavbě ropovodu.

Spojené indiánské kmeny hodlají na protest proti spornému projektu pořádat demonstrace a svou deklaraci hodlají zaslat do newyorské centrály OSN, řekla dnes novinářům mluvčí akce Casey Campová-Horineková. Inspiraci našli v masových protestech proti ropovodu Dakota Access, jehož stavba byla nedávno navzdory odporu indiánských kmenů dokončena.