Indie představila hospodářský plán, země se otvírá investorům

Po anglicku. Indický ministr financí Árun Džaitlej (v bílém) se svým týmem zapózoval „po anglicku“ před úřadem, než se vydal představit první federální rozpočet

Po anglicku. Indický ministr financí Árun Džaitlej (v bílém) se svým týmem zapózoval „po anglicku“ před úřadem, než se vydal představit první federální rozpočet Zdroj: Reuters

Vláda Naréndry Módího, od které se očekává oživení indické ekonomiky, představila svůj první rozpočet. „Nenecháme kámen na kameni, abychom vytvořili živoucí a silnou Indii,“ prohlásil ministr financí Árun Džaitlej. Kritici však považují hospodářský plán premiéra, který v květnových volbách dosáhl přesvědčivého vítězství, za málo ambiciózní.

Indové jsou nespokojení, jelikož ekonomika země se v posledních letech rozvíjela pomalejším než pětiprocentním tempem. Módí slibuje, že zajistí až osmiprocetní růst a vytvoří pracovní místa pro miliony lidí, které každý rok chrlí školy.

Kvůli hospodářskému oživení chce kabinet zrušit některé stropy pro zahraniční investice. Změna se dotkne hlavně zbrojního průmyslu a pojišťovnictví, poměr zahraničních podílů tam bude moci dosahovat 49 místo 26 procent. Ve státním rozpočtu se zároveň počítá s většími výdaji na obranu, oproti předchozímu roku stoupnou o dvanáct procent.

Indie je v současnosti největším nákupčím zbraní a ráda by rozjela vlastní vojenské programy. „Společnosti kontrolované cizími vládami a zahraniční soukromý sektor nám dodávají armádní vybavení, což způsobuje značný odliv deviz,“ podotkl šéf financí. Experti ale podotýkají, že liberalizace není tak široká, jak by si případní investoři přáli. V uplynulých týdnech se totiž spekulovalo, že by vláda mohla investice do obranného sektoru uvolnit zcela.

Vláda chce zefektivnit těžbu uhlí
Indická vláda plánuje restrukturalizaci státního těžařského kolosu Coal India Limited, aby zvýšila produkci uhlí a zlepšila zásobování elektráren v zemi. Společnost se podílí na dobývání indického černého uhlí z 80 procent, ale v posledních letech se jí nedařilo plnit cíle. Podle kritiků za to částečně může její přílišná velikost. Hovoří se o možném rozdělení gigantu do několika částí, řízených místními vládami.

Džaitlej také ohlásil, že letos udrží už dříve stanovený rozpočtový deficit 4,1 procenta HDP. Pak by měl klesat až na tři procenta v období 2016 až 2017. Andrew Colquhoun z Fitch Rating ale podle Reuters míní, že ke splnění cílů bude třeba zvýšit příjmy nebo snížit výdaje. „Navzdory odvážným prohlášením a ambicím je to rozpočet, který přináší jen krůčky k léčbě dlouhotrvajících problémů deficitu a inflace,“ uvedla i ekonomická expertka BBC Linda Yueh.

Národohospodářští odborníci také zdůrazňují, že fiskálním záměrům kabinetu navíc nepřeje ani příroda. Indičtí zemědělci se v letošním roce potýkají se špatnou monzunovou sezonou. Deště dorazily později a oproti průměru jsou výrazně slabší. Tento týden se objevily zprávy, že sklizeň sóji v zemi může být nejslabší za posledních pět let.