Indie se dostala na oběžnou dráhu Marsu. Předběhla Čínu

Sonda Mangaljan měsíc před startem

Sonda Mangaljan měsíc před startem Zdroj: Facebook Mangalyaan

Ve vesmírných závodech Číny a Indie nakonec vítězí Indové. Jejich sonda Mangalján po deseti měsících dorazila na oběžnou dráhu Marsu. Indie se díky projektu, který si vysloužil uznání i kvůli nízkým nákladům na své provedení, stala čtvrtou mocností světa, jež dosáhla této planety. Sonda by Mars měla studovat po dobu šesti měsíců.

Indie vyslala robotickou sondu na 780 milionů kilometrů dlouhou pouť loni na začátku prosince a na dnešek stanovila její přílet k sousední planetě. Poté, co družice ukončila svou cestu na předem určeném místě oběžné dráhy Marsu, oznámil to světu indický premiér Naréndra Módí. „Indie dokázala dosáhnout Marsu. Gratuluji vám všem v celé zemi. Dnes se píše historie,“ řekl Módí podle agentury AFP.

Jeho země se po USA, Rusku a Evropě reprezentované vesmírnou agenturou ESA stala teprve čtvrtou kosmickou velmocí, která k Marsu dorazila. Mise byla pro Dillí prestižní hlavně kvůli vesmírnému soutěžení s Čínou, jejíž pokus vyslat kosmickou loď Jing-chuo 1 k rudé planetě ztroskotal v roce 2011 na technických problémech.

Experti oceňují misi zvláště kvůli jejím nákladům, které jsou ve srovnání s předešlými projekty nesrovnatelně levnější, když vyšly na 74 milionů dolarů (1,59 miliardy korun). Indie i přes vynaložení poměrně malých prostředků splnila další z cílů, kterým bylo ukázat světu technologické možnosti země.

Sonda má nyní nejméně šest měsíců pomocí svých pěti přístrojů studovat atmosféru Marsu, jakož i jeho topografii a nerostné složení. Především má hledat důkazy o výskytu metanu, jehož přítomnost může naznačovat, že na nejbližším sousedovi planety Země jsou vhodné podmínky pro život.