Indie si prosadila daňovou reformu, pomůže rozjeté ekonomice

indický premiér Narendra Módí (u pultu)

indický premiér Narendra Módí (u pultu) Zdroj: ctk

V Indii, druhém nejlidnatějším státu světa, odsouhlasila horní komora parlamentu dlouho očekávanou daňovou reformu. Bude největší od vyhlášení nezávislosti země v roce 1947, rovněž se jedná o nejvýznamnější změnu v ekonomické politice státu od roku 1991, kdy země musela reagovat na oslabující hodnotu rupie.

Na takzvané Dani ze zboží a služeb (Goods and Services Tax) pracovaly různé vlády více než deset let, povedlo se ji však prosadit až současnému premiérovi Nárendrovi Módímu. Ten se stal předsedou vlády v roce 2014, jeho hlavními volebními sliby bylo snížení byrokracie, zlepšení zdravotnického systému a navázání lepších vztahů se zahraničními investory.

Nový daňový systém by měl nahradit zastaralou soustavu, jež má základy až ve starověku. Hlavním problémem dosavadního systému je jeho nejednotnost a roztříštěnost. V současnosti se daně vybírají na celostátní, regionální i místní úrovni zvlášť, což značně snižuje efektivitu současného způsobu výběru. Během následujícího měsíce se k daňové reformě vyjádří také jednotlivé státy, daňový výbor posléze nastaví výši daně a další podmínky. K zavedení nové daně je rovněž potřeba změna současné ústavy.

Do dnešní doby daňová soustava společnostem komplikovala působení především na celostátní úrovni, očekává se také, že by reforma měla usnadnit dopravu zboží mezi jednotlivými částmi země. Nyní museli přepravci trávit na hranicích dlouhé hodiny vyplňováním potřebných formulářů a platbou daní. Reforma zavádějící jednotnou daň z přidané hodnoty by podle analytiků měla k osmiprocentnímu ročnímu růstu ekonomiky přidat minimálně další půlku druhého procenta.

Revoluce v daňovém systému však není jedinou změnou, kterou premiér Módí chystá. Jeho dalším krokem je deregulace podnikání pro malé společnosti. V současnosti totiž rozsáhlá omezení brzdí indickou ekonomiku. Podle mnohých analytiků ale tuto reformu nestihne současná vláda prosadit. „Po takto velké reformě se neočekává, že by vláda vynakládala další energii. Je možné, že si některé sliby nechá na další volby,“ řekl pro CNN Sasha Riser-Kositsky ze společnosti Eurasia Group.

Hrubý domácí produkt Indie roste nepřetržitě již 35 let, meziroční růst se pod čtyři procenta dostal pouze v roce 2009 v souvislosti s globální finanční krizí. V současné době se v zemi zvyšuje také kupní síla střední třídy, rovněž početná mladá generace může slibovat budoucí ekonomický růst. Obyvatele však i nadále rozděluje nerovnoměrná distribuce bohatství, která je způsobená přetrvávajícím kastovním systémem v zemi.