Indonésie a Malajsie přijmou tisíce uprchlíků. Někteří jsou na moři i měsíce

Rohingové na útěku z Barmy

Rohingové na útěku z Barmy Zdroj: UNHCR

Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
5
Fotogalerie
Indonésie a Malajsie pomohou migrantům, kteří na týdny i měsíce uvízli na moři. Jde o první průlom v humanitární krizi, která sužuje jihovýchodní Asii. Obě země jsou ochotné přijmout sedm tisíc běženců, ale daly jasně najevo, že pouze dočasně. Spojené státy a OSN vyzvaly Barmu, aby přijala odpovědnost za svůj podíl na krizi. Velká část uprchlíků totiž pochází z muslimské etnické menšiny Rohingů, která je podle OSN v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminována.

Více než tři tisíce migrantů už dopluly v minulých dnech do Malajsie a Indonésie, které ale společně s Thajskem začaly poté všechny lodě s běženci mířící k jejich břehům odhánět od svých hranic. Nejméně další čtyři tisíce běženců na moři ještě zůstávají, uvedla OSN. „Teď je naléhavé neprodleně dopravit tyto lidi na břeh a zajistit jim okamžitou první pomoc a další péči,“ konstatoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Dosažení dohody o přijetí běženců oznámil malajsijský ministr zahraničí Anifah Aman po mimořádné schůzce s šéfy diplomacie Indonésie a Thajska. Jejím cílem bylo vyřešit další osud uprchlíků, z nichž část jsou Rohingové, kterým Barma odmítá udělit občanství, a část Bangladéšané prchající před bídou ve své zemi.

Aman novinářům řekl, že Malajsie a Indonésie se dohodly, že poskytnou dočasné útočiště odhadem 7000 migrantů, „pod podmínkou, že budou do roka s pomocí mezinárodního společenství repatriováni nebo přesídleni do jiné země“. V Thajsku žádné tábory pro provizorní ubytování uprchlíků nevzniknou, dodal Aman bez dalších podrobností.

„Jasně jsme prohlásili, že od nás za žádných okolností nelze očekávat, že bychom se ujali všech uprchlíků, pokud by to mělo vést k přílivu dalších,“ dodal Aman s tím, že mezinárodní společenství musí být zodpovědné za poskytnutí nezbytné podpory a především finanční pomoci v souvislosti s dočasným ubytováním ohrožených migrantů.

„Vyzývám všechny nevládní organizace, všech národností a jakéhokoli vyznání, aby přispěly na pomoc prchajícím Rohingům,“ dodal malajsijský ministr vnitra Ahmad Zahid Hamidi.

USA tlačí Barmu k odpovědnosti

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek navštíví Barmu, kde povede s tamními vládními představiteli rozhovory o „důvodech, které vyhnaly uprchlíky na moře“. Téměř 140 tisíc Rohingů z barmského Arakanského státu opustilo své domovy po krvavých střetech s buddhisty v roce 2012.

„Uprchlíci dali v sázku své životy a vydali se na moře kvůli podmínkám v Arakanském státě,“ prohlásil Blinken. “(Barmské úřady) musejí konečně přijmout kroky k odstranění příčin toho, co dohnalo tyto lidi k emigraci. Potřebujeme dlouhodobé, udržitelné řešení a ochranu lidských práv,“ dodal.

Krizi má vyřešit summit

Uprchlickou krizí se bude zabývat regionální summit, který se uskuteční v Bangkoku 29. května. Barma, která doposud účast odmítala, podle informace thajské vlády pozvání na vrcholnou schůzku přijala. Humanitární krize v jihovýchodní Asii propukla tento měsíc poté, co Thajsko a vlády dalších zemí zpřísnily akce proti pašování lidí. Někteří kapitáni pašeráckých lodí svá plavidla opustili a nechali stovky migrantů na moři.

V Bangkoku prohlásil náměstek ministra zahraničí Udomdej, že Thajsko není zemí, kam by Rohingové chtěli jít. „Pokud vplují do thajských vod, pošleme hlídky, aby zjistily, zda nejsou zranění nebo nemocní. Pokud budou nemocní, dopravíme je ke zdravotníkům. Pokud budou chtít zamířit do třetí země, nebudeme jim v tom bránit,“ řekl.