Investoři: Tsiprasova rezignace by mohla zbrzdit reformy

Řecký premiér Alexis Tsipras oznamuje svou rezignaci prezidentovi  Prokopiosovi Pavlopulosovi

Řecký premiér Alexis Tsipras oznamuje svou rezignaci prezidentovi Prokopiosovi Pavlopulosovi Zdroj: ctk/ap

Evropští politici považují rezignaci řeckého premiéra Alexise Tsiprase za krok k upevnění podpory pro záchranný program. Investoři se však obávají, že by předčasné volby mohly vést k průtahům při zavádění reforem. Tsipras ve čtvrtek podal společně s vládou demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Doufá přitom, že si ve volbách posílí mocenskou pozici.

„Byl to skutečně očekávaný krok, který si mnoho lidí přálo, aby se vyjasnila struktura řecké vlády,“ uvedl v rozhovoru s rakouskou rozhlasovou stanicí ORF šéf pracovní skupiny pro jednání ministrů financí eurozóny Thomas Wieser.

Mnohé investory však Tsiprasův krok znepokojil. To vedlo mimo jiné k růstu poptávky po dluhopisech německé vlády, které jsou považovány za bezpečnost investici v období nejistoty. Řecká akciová burza pak dopoledne ztrácela více než procento.

Podle analytika Christiana Lenka ze společnosti DZ Bank je Tsiprasova rezignace dvousečnou zbraní. „V krátkém období to vytváří velkou nejistotu, způsobí to odklad požadovaných reforem. Do vzniku nové vlády s největší pravděpodobností nebude dosaženo žádného pokroku,“ uvedl Lenk. Upozornil však, že Tsiprasova strana SYRIZA má podle posledních průzkumů velmi silný náskok před ostatními stranami. „Nová vláda by měla být mnohem stabilnější než ta stará, což by mělo zmírnit hrozbu pro zavádění reforem v delším období,“ dodal.

Byl to skutečně očekávaný krok, který si mnoho lidí přálo, aby se vyjasnila struktura řecké vlády

Politický obraz Řecka nicméně zamlžila zpráva, že rebelové ze strany Syriza nesouhlasící s Tsiprasem se rozhodli založit vlastní stranu s názvem Lidová jednota. Ta se nyní díky 25 mandátům stává třetím nejsilnějším parlamentním blokem.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem již ve čtvrtek vyjádřil naději, že demise a volby záchranný plán nezdrží nebo nevykolejí. Euroskupinu tvoří ministři financí zemí sdílejících euro. Atény mají v rámci tříletého programu získat až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Řecko muselo výměnou za pomoc slíbit další strukturální reformy, úsporná opatření i zvyšování daní.

Finsko: Rezignace nebude mít na úvěrový program vliv

Finský ministr financí Alexander Stubb vyjádřil přesvědčení, že Tsiprasova rezignace nebude mít na realizaci nového úvěrového programu pro Řecko vliv. „Předpokládáme, že bez ohledu na podobu vlády zůstane tato nová dohoda i její podmínky v platnosti. Problémy Řecka nikam nezmizí,“ řekl Stubb finskému listu Helsingin Sanomat.

Podle šéfa německého výzkumného institutu DIW Marcela Fratzschera je Tsiprasova rezignace dobrou ekonomickou zprávou pro Řecko i pro celou Evropu. „Jsou dobré šance na to, že z nových voleb vzejde kompetentnější a proevropštější vláda,“ řekl Fratzscher. Upozornil ale, že v blízkém období bude v důsledku Tsiprasovy rezignace panovat určitá nervozita.